Местните избори чукат на вратата, а обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" все още няма отговор на въпроса как точно ще се яви на тях - къде кандидатурите ще са общи и къде не, ще има ли предварително подписано споразумение - за каквото призоваха от ДСБ на последното заседание на широкото си ръководство. 

Всеки с кандидат

Засега е ясно - съоснователят на "Телерик" Васил Терзиев ще е общият кандидат за кмет на София, като очакването е неговата номинация да бъде официално представена на 27 юни. Първоначално от ПП-ДБ обмисляха да се явят с отделни листи в столицата с идеята, че ще имат по-голямо представителство в общинския съвет, но по информация на Клуб Z листата ще е една - за да нямало объркване с различните номера.

Както е известно, в столицата ПП-ДБ ще си партнира и със "Спаси София", която отскоро е партия. Очаква се лицето на "Спаси София" - независимият общински съветник Борис Бонев, отново да е в листите, като планът е да е водач, а в последствие да бъде предложен за председател на общинския съвет.

Засега не е ясно как двете формации в новото обединение ще разпределят кандидатите за районни кметове в столицата. Почти сигурно е, че за нови мандати ще бъдат предложени лицата на ДБ Трайчо Трайков, Георги Илиев, Константин Павлов, кметове съответно на "Средец", "Слатина" и "Лозенец".

Напрежение обаче има в Пловдив. Както Клуб Z писа, възможни номинации там са депутатите от квотата на ДБ Манол Пейков и Йордан Иванов, както и този от квотата на ПП - Росен Костурков. В дясната коалиция надделява концепцията общественикът и издател Пейков, известен и с гражданските си дарителски кампании, да е общият кандидат. Неотдавна обаче Костурков, в компанията на прясно избрания председател на комисията по правни въпроси и също депутат от Пловдив - Стою Стоев, направи едно некоординирано с партньорите изявление при посещение в града, с което на практика лансира отделна кметска номинация на "Промяната".

Вътрешнокоалиционна битка ще има и за Варна -  от ПП държат на бившия областен управител в мандата на кабинета "Петков" - Благомир Коцев, а ДБ припознава известната местна активистка и шампионка по преференциален вот - депутатката Стела Николова.

Подобна е и ситуацията в Бургас, където дясната коалиция смята да номинира народният представител и бивш общински съветник Димитър Найденов, а ПП - отговарящият на същата биография Константин Бачийски.

За Русе засега като фаворит се налага Иван Белчев (ДБ), също депутат със солиден преференциален вот.

Фаворит за Благоевград е адвокатът Методи Байкушев, като номинацията му изглежда безспорно.

Малката-голяма Горна Оряховица

Интересна надпревара между ПП и ДБ вероятно ще се наблюдава за Горна Оряховица. Очаква се номинация там да е Йордан Байчев, популярният сегашен кмет на Долна Оряховица (ДБ). Парламентарен слух обаче понесе като потенциален негов опонент депутата Явор Божанков. Макар гражданска номинация за парламента, Божанков е зачислен към квотата на "Промяната".

Пред Клуб Z Божанков потвърди, че обмисля дали да не се впусне в надпреварата за родната си Горна Оряховица, но посочва, че все още не са водени разговори вътре в широката коалиция за това.

Божанков доби голяма популярност напоследък като "дразнител" за "Възраждане", чиито депутати направиха опит да му забранят да говори от парламентарната трибуна. В миналия парламент той бе изключен от групата на БСП, чийто депутат от гражданската квота бе, след като публично изрази несъгласие с позициите на социалистите относно войната в Украйна и връщането на хартията като масов способ за гласуване. В сегашното НС той влезе от листите на ПП-ДБ.

На местните избори през 2019 г. Божанков бе кандидат за кмет на Горна Оряховица на местната коалиция от БСП, АБВ и "Движение" 21, като отиде на балотаж с Добромир Добрев (ГЕРБ) и загуби с малко под 5 на сто.

По информация на Клуб Z двете коалиции в обединението тепърва ще водят разговори за сключването на предварително споразумение как ще се явят на вота тази есен. От ДБ предлагат обща регистрация, но от "Промяната" не били съгласни на този етап, като давали заявка, че на места може да имат свои номинации, като ще разчитат те да бъдат подкрепени от партньора им иначе на национално ниво.