Напоследък около събитията с "Шарли ебдо" отново актуален стана въпросът дали мюсюлманите са по-склонни към насилие от представителите на други религии?

Това, което обикновено липсва при подобен тип обсъждания са сухите данни. Какво показва статистиката?

Оказва се, поне според проф. Стивън Фиш от университета в Бъркли, че ако съдим по статистиката за убийствата, в държавите, в които преобладаващото население е мюсюлманско, има по-малко насилие. В мюсюлманските държави средната стойност е 2,4 убийства на 100 хил. души. В немюсюлманските държави става дума за 7,5 убийства на 100 хил. души.
Данните са подобни независимо от това дали става дума за авторитарни режими или не. Повече мюсюлмани, по-малко убийства, извежда зависимост Фиш. Изводите си той е събрал в книгата си "Are Muslims Distinctive".

Той продължава изследването си като изключва от статистиката немюсюлманските държави с много високи нива на убийства като Колумбия, Гватемала, Хондурас, Ямайка, Лесото, Южна Африка, Венецуела и Ел Салвадор. Това не променя основната тенденция, пише Vox.

Ако ислямът е ключовата причина за ислямския тероризъм, бихте очаквали и обикновените мюсюлмани да са по-големи насилници от немюсюлманите. Има над милиард вярващи мюсюлмани по цял свят. Ако самата им религия предразполага към насилие, статистиката би трябвало да покаже това. А се случва точно обратното.

Не може да се отрече, че ислямският тероризъм е огромен проблем за целия свят. Според Фиш ислямският тероризъм трябва да се разбира като реакция на западната външна политика, но по това може да се спори.

Ислямът обаче е религия като всяка друга. Нейните свещени книги могат да се тълкуват едновременно като забраняващи и като оправдаващи насилието в зависимост от това кой ги тълкува. Това не означава, че по природа ислямът е религия на насилието. Мюсюлманите са хора като всички останали. Статистиката за убийствата е важно напомняне за този факт, твърдят от Vox.