Константин Бачийски е единственият депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България", гласувал за варианта на БСП за "интимна връзка" в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

Миналата седмица парламентът се събра извънредно за скоростни промени в Наказателния кодекс и ЗЗДН, които бяха обнародвани днес в "Държавен вестник".

Една от тях предвижда дефиниране на "интимна връзка", така че право на защита да имат и лица, които не живеят заедно, но са в интимни отношения от над 60 дни. БСП и "Възраждане" обаче видяха в тази поправка опасност от "джендъра", и левицата предложи своя редакция - "интимна връзка" да има само между мъж и жена. Така се лишават хората в еднополови връзки от защита.

Предложението на столетницата бе подкрепено от ГЕРБ, БСП, "Възраждане" и един-единствен депутат от ПП-ДБ. Излезлите днес протоколи на гласуванията в Народното събрание показват, че това е Константин Бачийски - избран от Националния съвет на ПП за техен кандидат-кмет в Бургас.

Депутат в настоящото и предните два парламента, Константин Бачийски е бивш общински съветник в морския град и председател на „Средна европейска класа“ - партията, с която "Продължаваме промяната" се яви на първите си избори, когато още не бе регистрирана като партия. Оттогава Бачийски е водач на листата в Бургас, въпреки недоволството на част от местните симпатизанти на ПП.

Причините за това са някои от позициите на Бачийски и неговата партия СЕК. Според бургазлии през 2021 г., когато бе организиран първи "ЛГБТ прайд" в Бургас, Бачийски присъства на организирания от "Възраждане" и местни националисти "контрапротест" - "шествие на хетеросексуалните". Самият той отрече през Клуб Z да е участвал в контрапротеста, призна, че може да е бил видян там, защото минавал през центъра на морската столица по същото време.

Сред хората на Бачийски бе и Бисер Русимов, кандидат-депутат на ПП, който се оттегли след кадри с това как запалва ЛГБТ знамето.

Пред Клуб Z днес депутатът призна, че е единственият гласувал "за" предложението на БСП. Според него най-важното е било да се защитят мнозинството от хората, жертви на домашно насилие, които са основно жени във връзка с мъже.

"Миналата седмица бях на среща с представители на институти, които работят с домашно насилие на първа линия, служители на МВР, социалните служби, и пр. Те ми дадоха 9 предложения за промени, първото нещо, което бяха казали, беше това за интимната връзка."

Според него идеята на ЗЗДН е да защити "слабия пол" - жените. Попитан дали жените, които са в интимна връзка с жени, не заслужават тази защита, той отбеляза, че те са на едно ниво на физическа сила.

"Целта на тези текстове беше да има защита за хора от различен пол. Ако двама мъже се сбият на улицата, какво значение има дали те са в интимна връзка или не?"

Бачийски отбеляза още, че се е притеснявал дали точката ще мине и затова я е подкрепил, макар и да не покрива "всички възможни случаи". И добави, че е подкрепил създаването на център за защита на жени от насилие в родния си Бургас още през 2009 г.

"Аз с каузата за борбата с домашно насилие се занимавам от 15 години, и се боря да решавам проблемите, които мога. Моята кауза е борбата с домашното насилие срещу жени."