Въпреки че COVID-19 вече не е във фокуса на хората, вирусът продължава да съществува и мутира. Световната здравна организация постави новия подвариант "Ерис" под наблюдение, съобщава БНР.

В Европа, Америка и Азия се покачват случаите на заразени с подварианта "Ерис" на коронавируса. Според вирусолози той се разпространява изключително лесно, но въпреки това няма причина за тревога.

"Мутацията на вируса е очаквана и напълно нормална реакция", казва директорът на здравната агенция на Съединените щати д-р Манди Коен:

"Все още имаме едно от най-ниските нива на хоспитализация на заразени с Covid-19. Така че дори 10-процентно увеличение на броя им не е притеснително. Ние сме по-добре подготвени отколкото преди три години, имаме много повече средства срещу заразата и ще продължим да живеем с коронавируса, защото той няма да изчезне", каза тя.

"Наблюдаваме мутациите на вируса, наблюдаваме как се разпространява. Ваксините и медикаментите действат срещу новите варианти, така че всичките ни инструменти в борбата срещу заразата работят, но трябва да продължим да го наблюдаваме", коментира д-р Манду Коен, директор на здравната агенция на Съединените щати.

Според нея преработените ваксини срещу COVID-19 предпазват добре от усложнения, причинени от новия подвариант.