Пандемията от COVID-19, която за повече от три години уби милиони хора, причини икономически хаос и задълбочи неравенствата, вече не налага глобална извънредна ситуация в здравеопазването, съобщи Световната здравна организация в петък, 5 май, цитирана от Франс прес.

„С голяма надежда обявявам края на глобалната извънредна здравна ситуация във връзка с COVID-19 “, каза пред репортери ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, като добави, че пандемията е убила „най-малко 20 милиона“ души – почти три пъти повече от официално регистрираните седем милиона смъртни случаи.

Независимият извънреден комитет на СЗО за кризата с COVID-19 прие на 15-то си заседание в четвъртък, че тя вече не заслужава най-високото ниво на тревога.

Тедрос предупреди, че отмяната на извънредното положение не означава, че опасността е отминала, и че то може да бъде възстановено, ако положението се промени.

„Най-лошото, което всяка страна може да направи сега, е да използва тази новина като причина да свали гарда си, да демонтира системите, които е изградила, или да изпрати на народа си посланието, че COVID-19 не е причина за безпокойство“,  каза той.

СЗО обяви извънредната ситуация за общественото здраве от международно значение на 30 януари 2020 г. Това беше само седмици, след като мистериозното ново вирусно заболяване беше открито за първи път в Китай и когато извън тази страна бяха докладвани по-малко 100 случая, но дотогава - нито един смъртен.

Но едва след като Тедрос описа влошаващата се ситуация като пандемия на 11 март 2020 г., много страни се събудиха за опасността. Дотогава вирусът SARS CoV-2, който причинява заболяването, вече беше започнал смъртоносната си атака по целия свят.

В световен мащаб по данните на СЗО към 3 май болестта официално беше взела повече от 6,9 милиона жертви а заразени бяха 765 милиона други хора. Днес организацията заяви, че истинските числа вероятно са много по-големи.

Здравната агенция на ООН съобщи миналата седмица, че смъртността от COVID-19 в световен мащаб е намаляла с 95 процента от януари, но болестта все пак беше убила 16 000 души по света само миналия месец.

Тедрос предупреди в четвъртък, че усилията за тестване и проследяване са „намалели значително в целия свят, което прави по-трудно проследяването на известни варианти и откриването на нови“.

Ваксините, които бяха разработени с рекордна скорост и започнаха да се разпространяват в края на 2020 г., остават ефективни за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, въпреки появилата се поредица от нови и по-заразни варианти на COVID-19.

АФП коментира, че ваксините безспорно представляват огромен научен подвиг. Те обаче също са показали зейналите неравенства между богатите и бедните страни. Антиваксърските движения и масивните дезинформационни кампании в социалните мрежи политизираха ваксинацията. Докато едни страни изхвърляха скъпите ваксини поради липсана на желаещи да ги приемат, други изнемогваха от недостига им борбата с вируса.

Пандемията също извади наяве неравенството в достъпа до медицински грижи. Все още светът помни дългите опашки от бразилци, чакащи да заредят кислородни бутилки за любимите си хора, поставени на обдишване и погребалните клади, които задръстиха тротоарите и паркингите в Ню Делхи в началото 2021 г.

Тедрос също предупреди за продължаващото въздействие на т.нар. "дълъг ковид" (Long Covid), съпроводен с често тежки и изтощителни симптоми, продължаващи с месеци или дори с години. Смята се, че това състояние засяга един на всеки 10 души, заразени с COVID-19, което предполага, че стотици милиони хора може да се нуждаят от по-дългосрочни грижи.

В момента светът се стреми да въведе мерки, които да помогнат за предотвратяване на бъдещи глобални здравни катастрофи. Но тези усилия са възпрепятствани от разгорещен дебат около произхода на пандемията. Вирусът беше открит за първи път в края на 2019 г. в Ухан, Китай, но остава неясно как и къде за първи път е започнал да се разпространява сред хората.

Въпросът, който беше силно политизиран, разцепи научната общност, която е разделена между теорията, че вирусът е прескочил естествено на хората от животни, и теорията, че вирусът вероятно е изтекъл от лаборатория в Ухан - твърдение, което Китай гневно отхвърля. Пекин беше обвинен в обструкции и в пренебрегване на многократните искания на СЗО за достъп до повече информация, свързана с избухването на заразата.

СЗО и нейните държави-членки започнаха обсъждания за международен договор, гарантиращ, че светът реагира по-ефективно и по-справедливо на следващата.