Германският канцлер Олаф Шолц призова за повече международни преговори за намиране на изход от войната в Украйна, но не пое ангажимент за предоставяне на още военна подкрепа на Киев, предаде ДПА.

Преговорите за Украйна от миналата седмица, домакин на които бе Саудитска Арабия, бяха "много важни", но "за съжаление са само началото", каза Шолц в ежегодното си лятно интервю за германската телевизия "Цет Де Еф", излъчено днес. Канцлерът оцени като особено важно участието на Китай.

Страната, която вероятно е най-големият международен партньор на Русия, пропусна предишната международна среща през юни в Копенхаген.

"Ето защо има смисъл да се продължат преговорите. Защото те увеличават по-конкретно натиска върху Русия да осъзнае, че е тръгнала по грешен път и трябва да изтегли войските си, да улесни постигането на мир", заяви Шолц.

В интервюто Шолц бе попитан дали Берлин ще се съгласи да снабди Киев с крилати ракети "Таурус", за да се отбранява срещу Русия. Но по типичния за него начин, той не пое такъв ангажимент. Отговори, че както в миналото, правителството му ще разгледа всяко отделно искане и ще прецени кое е възможно, кое има смисъл и какъв ще е приносът на Германия.

Това става на фона критики от острана на опозицията в Берлин, че постоянното отлагане на доставките на оръжия за Украйна работи в полза на Путин. Такова обвинение отправи Родерих Кизеветер, депутат от опозиционния Християндемократически съюз.

В Германия натискът върху канцлера Олаф Шолц по този въпрос напоследък се засили и от управляващите партии.

Киев продължава да настоява за крилати ракети "Таурус"

В същото време Украйна продължава да оказва натиск върху германското правителство да предостави на Киев крилати ракети "Таурус".

Нападнатата страна се нуждае от тях, "за да спаси повече животи на украински войници и цивилни и да ускори освобождаването на своите територии", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за днешното издание на германския таблоид "Билд".

"Формулата е проста: по-голям обхват на ракетите означава по-кратка продължителност на войната", добави той.

С това оръжие Украйна ще може да "достигне руските окупационни сили на украинска територия далеч отвъд фронтовата линия, да наруши логистиката им и да унищожи командните центрове и складовете за боеприпаси", каза още Кулеба.

Поддръжниците в Берлин виждат в това още една ясна стъпка към укрепване на отбранителните способности на Украйна. Съществува обаче и дебат за това дали Киев може да възнамерява да използва ракетите и за евентуални удари срещу руска територия и как това може да бъде предотвратено.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че все още не е дошло времето за вземане на решение. Миналия петък Шолц заяви, че няма нищо ново за съобщаване по въпроса.

Кулеба повтори уверенията, че крилатите ракети ще бъдат употребявани само в границите на Украйна. Опасенията, че Украйна може да използва ракети "Таурус" срещу цели на руска територия, "са неоснователни", заяви той.