С превземането на Херсон в края на 2022 г. украинците освободиха земите си по долния десен бряг на Днепър. Доскорошен съюзник, реката вече се превръщаше в бариера пред украинското контранастъпление. Всеки опит за масирано преминаване щеше да бъде посрещнат от унищожителна бомбардировка на руската артилерия и авиация. Руснаците се застраховаха и дори унищожиха окупирания язовир "Каховка", с което наводниха левия бряг на реката, превръщайки атаката откъм Херсон в непосилна задача.

Затова и най-оптимистично настроените прогнози за настоящата украинска контраофанзива бяха фокусирани върху настъпателните действия в Донецка и Запорожка области, където досега бяха постигнати скромни резултати. Преминаването на Днепър изглеждаше немислимо.

До тази седмица, когато руски източници започнаха да предупреждават за "украинска операция" край Козачи Лахери - град, намиращ се между Херсон и Нова Каховка. Украинците, както обикновено когато готвят нещо "специално", запазват мълчание.

Смята се, че украинските сили поддържат две предмостия през Днепър, като се водят тежки боеве край Козачи Лахери.

Все още е твърде рано да се вадят генерални изводи. Но по всичко изглежда, че "Каховският гамбит" няма да донесе така желания от окупаторите резултат и в най-скоро време руските сили ще бъдат принудени да запълват нови пробойни.

На един нов неочакван фронт.

Пробив край Урожайное

Множество украински и западни източници съобщиха за важен успех на украинските сили - освободено е ключовото село Урожайное. Новината все още не е потвърдена по официални канали на Киев, но вече се появиха видеа от разрушителната бомбардировка с касетъчни снаряди срещу бягащи руски пехотинци, южно от селото.

Превземането на Урожайное би позволило на украинците да продължат да напредват на юг по течението на Мокри Яли към руския логистичен център Старомлинивка. Украински части могат да нахлуят и от изток, за да достигнат линията Старомлиновка-Керменчик, която се намира на 5 км северно от основната отбранителна линия на руснаците в региона.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава най-популярният руски телевизионен водещ Владимир Соловьов, който така и не може да прости... обединението на Германия.

"И защо изхождаме от презумпцията, че териториалните граници на Франция и Германия са неприкосновени? Какво е обяснението Германия да съществува в рамките на настоящите си граници? (...) Колко години Германия съществува в границите, които познаваме? Това е сбор от най-разнообразни земи, с най-различни подходи, с най-различни възгледи за политическото устройство. (...) Някои земи не искат и не подкрепят войната с Русия, не се нуждаят от нея. Защо се отнасяме към тях като с обединена държава? Въобще не ги смятам за легитимна държава. Извинете, те нелегално анексираха членка на ООН. Те нарушиха Хелзинските споразумения, имаше страна (ГДР), членка на ООН, къде отиде? Какво, да не би да предприеха демократическа процедура? Не. Те погълнаха ГДР. Това бе чиста анексия". 

"Сребърният медалист" е дебютант в нашата класация - бившият украински депутат Иля Кива. Той бе народен представител от "Опозиционна платформа - За живот" - забранената в Украйна партия на олигарха Виктор Медведчук, който бе фаворит да застане начело на Украйна, ако Русия бе успяла да превземе цялата страна.

"Хората са си загубили ума. Те отиват и умират за наркозависим, простете, педерас, и смятат това за най-висшата точка на своето съзнание. Това е проблемът. Трябва да освободим хората и да се покрием. Мисля, че в миналото Съветският съюз направи фундаментално нещо, когато спусна Желязната завеса и позволи да се сформира здрава и крепка общност от хора, които знаеха как да обичат родината си, да обичат живота, да отглеждат децата си и да бъдат щастливи. Вярвам, че този момент отново някога ще настъпи - ще се обединим, ще се покрием и ще построим щастливо бъдеще".

Кива явно не е бил скоро на терен, за да види как протича "обединението" във вече "освободените" руски земи. Може би трябва да го запознаем с носителката на "златото" тази седмица - обикновена проруска жителка на Донецк. Тя подлага на словесен обстрел смутени "освободители" от далечната Република Бурятия, случайно седнали на съседна маса в кафене.

"Борите се за пари. Затваряйте си устите, миризливи господа. Затваряйте си устите, няма да останете тук, запомнете го веднъж за винаги. Никога няма да имаме миризливи, теснооки твари в Донецк! Никога!"

Жената не се трогва от молбите на войниците да не им обръща внимание.

"Ти нямаш никакво образование. Кучко, вие сте тъпи овце", посочва "дамата" и продължава: "Ако отново влезете тук, напълно сериозна съм, ако отново влезете тук, когато нашите момчета се върнат от войната, ще ви заровим!"