"С прискърбие ви съобщаваме, че днес загубихме нашия колега, баща и добър приятел - съоснователя на застрахователна компания "Лев Инс" АД, Алексей Петров. Вярваме, че институциите ще изпълнят отговорно и безпристрастно своите задължения по разкриването на този безскрупулен и варварски акт на отнемане на живот."

Това се казва в позиция от застрахователната компания, разпространена до медиите, след като Петров бе застрелян около обяд на Витоша.

"В този толкова тежък момент за семейството и за екипа на компанията ще помолим за уединение, разбиране и търпение от страна на медиите. Екипът на компанията поднася своите най-искрени съболезнования на семейството на Алексей Петров. Кураж и сила!", пише още в позицията.

Политически, медийни, обществени и дори от спорта - реакциите след убийството не закъсняха.

Вместо коментар, журналистът Миролюба Бенатова качи цитат на Бойко Борисов от февруари, тази година:

"С Алексей Петров винаги сме били противници, не казвам врагове, но противници - и в спорта, и в живота. Но Алексей Петров беше най-добрата барета.

Бойко Борисов, 17 февруари 2023 г, "Лице в лице", БТВ

Цитатът е от отговор на въпрос дали е вярно, че ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха приемането на закон за застраховането в интерес на Алексей Петров.

"Не бих казала, че убийството на Алексей Петров е очаквано, по-скоро поръчково. Той през годините беше изключително предпазлив. Не излизаше от вкъщи без охрана и сменяше колите си почти всеки ден.

В последния момент решаваше с кое от момчетата от охраната да тръгне и дори е пускал преди себе си друга своя кола, която да бъде примамка, ако някой иска да стреля срещу него."

Това пък коментира криминалният журналист Даниела Тренчева пред "Нова нюз".

"Почивайте в мир, г-н Президент!

Благодарим Ви за всичко, което направихте за нас! Ще се опитаме да помним,съхраним и продължим всичко, започнато от Вас!"

Това написа олимпийската ни шампионка по карате от "Токио 2020" Ивет Горанова. Както е известно, Петров бе председател на БФ по карате.

Иван Гешев - без особена изненада, използва случая да нападне управляващите политици:

"Отново сме свидетели на показно убийство на български граждани, което се случи посред бял ден в столицата на „европейска“ България.

Този отвратителен акт на насилие за пореден път показва безсилието на българските политици да се справят с беззаконието и ширещата се престъпност в страната. Упорито през последните години съсипаха МВР, а сега и съдебната власт и в частност прокуратурата" и т.н.

Всъщност Гешев не е главен прокурор едва от два месеца - от 15 юни. Преди това ръководеше прокуратурата 3 години и половина, преди това бе зам.главен прокурор, а още по-преди - шеф на Специализираната прокуратура, орган създаден специално и пълновластен господар на разследванията на "голямата престъпност", както и отдел "Специализиран" на СГП, който трябваше да се занимава със същото.

Традиционно, с мълниеносна и премерена реакция в посока на брутален популизъм, веднага се изказа и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов:

"Докато американските медии се готвеха да се упражняват с фалшивата новина за въображаемата връзка на „Възраждане“ с въображаемите „руски шпиони“ в Англия, стана ясно, че в София е убит Алексей Петров. Тук вече е налице нещо съвсем различно – ставаме свидетели на връщане на мутренските години и развилняване на престъпността в България".

Това се казва в позиция до медиите на Костадинов. По думите му било "публична тайна, че той е бил свързан с ПП-ДБ".

Той свързва убийствата на Петров и Красимир Каменов-Къро с... пристигането у нас на новия американски посланик Кенет Мертен - нещо, което, признаваме, и фабриката за тролове в Санкт-Петербург, едва ли би се сетила:

"Когато престъпни мутри като сегашните управляващи от престъпната коалиция ПП-ДБ-ДПС-ГЕРБ вземат властта, неизбежно се стига до убийства. Разбира се, няма как да не припомня и странното съвпадение между пристигането на новия американски посланик и внезапните покушения срещу знакови престъпни фигури като Къро и сега Петров", посочва още Костадинов.

"Едно е ясно - мутренското правителство върна обратно забравените мутренски години. Остава само да си зададем един последен въпрос - кой ще бъде следващият? И дали няма да е политик? В Хаити убиха президента на държавата, та какво остава за нашата колониална територия."

Кирил Петков написа статус:

"Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи - руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите", посочва Кирил Петков в профила си във фейсбук. И допълва:

"Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност. Службите трябва да започнат да работят ефективно. Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет".

"Време е за спешни и дълбоки реформи. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати. Още през септември ПП-ДБ ще внесем отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости", заявява още Петков.