6 жалби са подадени във Върховния административен съд срещу решението на правителството да обяви Паметника на Съветската армия в София за имот частна държавна собственост. Тoва съобщава EURACTIV.

Очаква се промяната на статута да улесни махането на паметника, известен в столицата и като МОЧА - монумент на окупационната червена армия.

Първата жалба е на "Независимо сдружение Екогласност". По нея съдът е разпоредил да се прати копие на Министерския съвет и да се изиска цялата преписка по деактуването на паметника.

Жалба са пуснали от Политическа партия "Русофили за възраждане на Отечеството", чийто почетен председател е подсъдимият за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов. И по тази жалба съдът е дал същите указания.

Третата е от Николай Белалов, който се представя за председател на Дискусионен клуб за социална и местна политика. ВАС обаче оставя тази жалба без движение, като обяснява, че не става ясно в какво качество е подадена от Белалов.

Според справка във фирменото досие на сдружението, лицето Н. Белалов не го представлява и не е сред лицата, вписани като управители. Освен това по делото няма документ за платена държавна такса, става ясно от разпореждането на съда. Белалов има 7 дни да оправи пропуските си по жалбата. В противен случай тя ще бъде оставена без разглеждане, а образуваното производство ще бъде прекратено.

Четвъртата жалба е от Борис Цветков, председател на Градския съвет на Българския антифашистки съюз. И тази жалба има проблемите на третата и е под риск да не бъде разгледана – Цветков не фигурира във фирменото досие на сдружението и не е платена държавната такса от 10 лева.

Решението на правителството от 2 август е оспорено и от инж. Т. Тодоров.

За последната шеста жалба, ВАС още не се е произнесъл с разпореждане, затова в регистрите не се вижда от кого е подадена.

Решението за промяна на статута на ПСА, който се намира в Княжеската градина в центъра на София, беше взето по предложение на областната управител Вяра Тодева.

След решението за деактуването тя пусна съобщение, от което се разбра, че преместването изобщо няма да стане тази година.