Паметникът на съветската армия в София, наричан и МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) няма да бъде преместен в рамките на тази година. Това се казва в съобщение на областната управа на София.

От съобщението става ясно, че има процедури и необходими за извършване предварителни дейности, които ще отнемат повече време.

Противниците на монумента хранеха надежди новата власт - известна и като "сглобката" или "некоалицията" да реши възможно най-бързо въпроса с паметника. Личен ангажимент в тази посока пое и премиерът Николай Денков.

Губернаторката на София-област Вяра Тодева също бе назначена от сегашното правителство.

Оказва се обаче, че "евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи".

Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, като и инженерен проект.

Ето пълния текст на съобщението:

Спазвайки поетия ангажимент да отчитаме всички дейности по процедурата за преместването на Монумент "Паметник на Съветската армия", ви уведомяваме за статуса на проекта според получените отговори по изискана от областната администрация информация.

От отговора на Националната галерия става ясно, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен.

Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на "Паметника на Съветската армия".

Както вече ви информирахме, тази документация беше изискана от Столична община. От получения отговор става ясно, че необходимите книжа не са открити "след извършена служебна проверка в технически архив на направление "Архитектура и градоустройство", както и че има допустима процедура по възстановяването им. Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от Паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта.

Спазвайки стриктно буквата на закона, както и поетите ангажименти пред жителите на града, областният управител на област София г-жа Вяра Тодева предприема необходимите действия за възстановяване на проектната документация на Паметника, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия.

С оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата, към днешна дата областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година. Ще информираме обществеността за следващите стъпки.