Кремъл вербува български студенти, като ги кани да участват в проекти, да пътуват и учат в Русия, а после, щом се убеди, че те са "идейни" - им предлага пари, твърди Петър Танев от асоциация "Свободна Русия" пред "Евронюз - България". По думите му сумите варират между 1000 и 2000 евро на месец.

Танев сподели пред телевизионния канал в четвъртък, че му е било предлагано да участва в проект, свързан с насочване на български студенти да следват в Русия. Бил е поканен в Крим от председателя на българската асоциация там - Иван Абажер.

Танев, който е полуруснак, участвал в различни проекти, докато следвал в Москва. Там е получил предложението от Абажер, но го отклонил, защото, както сам той заяви пред "Евронюз": "уважава териториалната цялост на Украйна".

Той каза, че преди войната в Украйна Русия е имала по-голям шпионски капацитет, защото си е служила с дипломатическите корпуси в съответните държави. След войната обаче Москва активира цивилните шпиони в сянка. Те са били неактивни преди войната, но готови да бъдат задействани.

След като отклонил офертата на Абажер Танев разброл, че въпросният проект все пак е бил реализиран и че участвалите български студенти са били вербувани:

"Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на Путиновия режим. Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат – трябват и идеи, да си идеен човек."

Танев разказа и за подобен случай, докато е работел в студентската организация "Балкански клуб". По думите му Кремъл и руското министерство на образованието са "навлезли в нея с всичките си възможности, за да направят такъв научен проект с пропагандна насока".

"Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите "Росмолодёжь" (Руска младеж) и "Россотрудничество" (Руско сътрудничество). Там беше написано, че „младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация, и Министерството на образованието трябва работят в тази насока."

През следващата година Танев внимателно следи как огромно финансиране се излива в подобни проекти, в които участват и български граждани. Все пак, след като отказва да участва, не му се случва нищо:

"Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да си кажеш: „Няма да имам такива възможности, ако се върна в България“. Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума".

Петър Танев заяви, че е важно да се затвори Руският културно-информационен център, защото през него минават всички процеси за следване на български студенти в Русия. Той каза, че това влияние над български граждани от неприятелска държава, каквато е Русия, трябва да бъде спряно.

Танев каза, че от Кремъл подхождат избирателно към вербуването и че пристъпват към действие, когато видят, че "човекът е идеен".