Две от най-популярните лекарства през последната година - с употреба както за контролиране на диабет от втори тип и за отслабване - могат да имат още приложения, установяват учени. Става дума за лекарства като Ozempic и Wegovy, които споделят активната съставка семаглутид. Тя може да се окаже и ефективна за лечение на пристрастяване и деменция, пише британският "Гардиън".

Ozempic е лицензиран като лекарство за диабет - налично и в България - но води и до бързо сваляне на килограми. Wegovy - със същата активна съставка - е вече лицензирано от американската FDA именно като медикамент за отслабване. И двете станаха много популярни сред различни знаменитости, търсещи бърз начин за сваляне на килограмите - но у нас например това доведе до недостиг на лекарството за хората с диабет 2.

Добрата новина е, че вече е налице и второ подобно активно вещесто - лираглутид - което е налично и за двете цели под различни търговски имена.

Множество клинични изследвания, които текат в момента, проверяват и потенциалната ефективност за други състояния. Д-р Кристиан Хендършот, директор на програмата за клинично и транслационно изследване на зависимостите при Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, коментира:

"Знаем, че лекарствата от този клас са изключително ефективни за няколко важни здравни характеристики, много от които могат да повлияят на продължителността на живота и качеството му. По някакъв начин се усеща, че това може би е твърде добро, за да е истина. Но аз мисля, че всякакви потенциални ползи трябва да бъдат изследвани.“

Според Д-р Харшал Дешмук, консултант по ендокринология и старши клиничен лектор в Университета на Хъл, не трябва да се гледа на употребата на медикамента за отслабване като лоша практика:

"Прекомерното тегло е идентифицирано като значителен рисков фактор за редица придружаващи заболявания, включително затлъстял черен дроб, различни видове рак, деменция и сърдечно-съдови заболявания. С оглед на тези асоциации не е изненадващо, че множество клинични изпитвания в момента изследват потенциалния ефект на семаглутид върху тези здравни състояния.“

Компанията, която произвежда Wegovy, е установила и ефект върху риска от големи сърдечносъдови кризи - като инсулт или инфаркт - който при прием на лекарството намалява с 20%. За момента не е ясно дали това е само заради загубата на тегло, или медикаментът оказва директен ефект върху кръвоносните съдове и сърцето.

Друго изследване пък проверява ефекта на семаглутида при синдрома на поликтистозните яйчници - все по-често заболяване сред жените в репродуктивна възраст. То може да предизвика нередовни цикли, хормонален дисбаланс и безплодие. И е свързвано с инсулинова резистентност и по-голям риск от диабет. А ключово за контрола на въпросния синдром е отслабването.

Д-р Дешмук отбелязва, че съществуват и други потенциални механизми, по които лекарството може да помогне.

"Забележително е, че рецепторите, засегнати от семаглутид, се изразяват и в женските репродуктивни органи“, отбелязва той, добавяйки, че това включва и хипоталамуса, и яйчниците, което означава, че може да съществува хормонален път на влияние.

Д-р Тифани Кортес от Университета в Тексас пък провежда изследване върху ефекта на семаглутид върху стареенето. По-възрастните хора обикновено губят мускулна маса и натрупват мазнини, а д-р Кортес се надява медикаментът да им помогне да възвърнат физическите си функции - било чрез директния ефект на загубата на тегло или чрез други механизми.

Гореспоменатият д-р Хендършот пък изследва съвсем друга употреба на медикамента - според него той може да влияе на хормона GLP-1, който се произвежда естествено в мозъка и червата в реакция на консумацията на храна, стимулира чувството за ситост и то не само към вкусотии, но и към наркотици. Хора, получили аналози на този хормон, съобщават и за намалена консумация на алкохол. 

Д-р Пол Йейтс от Австралия пък проверява друг ефект - намаляване на шанса на деменция. Хора, които взимат Ozempic за диабет, съобщават за намалена честота на такива състояния. Затова той провежда изследване, което проверява дали може да се забави деменцията с медикаменти при хора, които вече имат симптоми.

Разбира се, някои учени имат и подозрения, че медикаментът започва да звучи като панацея. Клиничните изследвания са на ранни етапи и все още не се знаят всички странични ефекти при различни популации. Налице са и притеснения, че медикаментите от този тип могат да потиснат и общото сигнализиране за удоволствие в мозъка.

При отслабване пък е налице и познатия йо-йо ефект от диетите - след спиране на лекарството много от хората си връщат загубените килограми.