Съветът по сигурността към Министерския съвет е обсъдил потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Това съобщават от пресслужбата на правителството.

Представени са били доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

Решенията по представените анализи ще бъдат взети на следващото заседание на Съвета по сигурността.

От МС припомнят:

"В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента ГЕРБ внесе предложение за неговото предсрочно прекратяване."

Зад идеята тогава се обединиха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

"Внесохме отново предложението за отнемане на дерогацията на "Лукойл", както и второ – за назначаване на особен търговски управител в предприятието", съобщи на 29 юли председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев.

Той уточни, че това може да стане реалност към края на октомври, защото е оформено като изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

"Законопроектът ще бъде приет до края на септември, а срокът, който сме заложили е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в сила на закона", каза Добрев.

Според Добрев това щяло да спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея били "Лукойл" и "Литаско", българският потребител не печелел нищо.  

Той обясни, че ако извадим от цената на горивата в България акциза и ДДС и ги сравним с цените в съседните държави, ще се окаже, че са същите.

"Продължават да ни надписват горивата с 50-60 ст., не внасят нищо във фонд “Сигурност на електроенергийната система“, подчерта Добрев.

По думите му според законови разпоредби в сила от 24 януари т. г., рафинерията трябва да внася всеки месец 70 процента от разликата, „която прибира, благодарение на дерогацията“. Шест месеца по-късно във фонда нямало внесена нито една стотинка.

Ето и оригиналното съобщение на МС:

Съветът по сигурността към МС обсъди ефектите при прекратяване на дерогацията за „Лукойл“

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Те бяха представени в доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

Решенията по представените анализи ще бъдат взети на следващото заседание на Съвета по сигурността и ще бъдат предложени на правителството.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента ГЕРБ внесе предложение за неговото предсрочно прекратяване.