Илон Мъск все пак е разговарял с Путин, макар че многократно отрече тези обвинения. Това става ясно от репортаж на „Ню Йоркър“, който разкрива, че Мъск е признал пред Пентагона за свой телефонен разговор с руския президент.

Любопитното е, че малко след този разговор Мъск изненадващо публикува идеите си за спиране на войната в Украйна и те повтаряха желанията на Кремъл.

Миналата година милиардерът отрече многократно слуховете за разговори с руския президент Владимир Путин. Той обаче все пак е информирал американското министерство на отбраната за този разговор. В статията си от понеделник списание "Ню Йоркър" се позовава на бившия високопоставен служител на Пентагона Колин Кал и друг неназован правителствен служител.

Мъск е бил поканен на размяна на мнения с Пентагона, като министерството е настояло да се продължи използването от украинските въоръжени сили на интернет сателитната система Starlink, управлявана от космическата компания на Мъск SpaceX. В началото на руската война срещу Украйна Мъск дари на Киев приемно оборудване Starlink и е позволил то да бъде използвано безплатно.

По-късно обаче SpaceX заяви, че не желае да продължи да плаща за експлоатацията на терминалите. Мъск е разказал на служителите на Пентагона за разговора си с Путин по време на разговорите по този въпрос, пише "Ню Йоркър".

„Разговарял съм с Путин само веднъж и това беше преди 18 месеца“, написа милиардерът тогава в туитър, сега Х.

Разговорът е бил на тема космически пътувания.

В крайна сметка SpaceX се съгласи да позволи на Украйна да продължи да използва терминалите Starlink за момента. През тази година Министерството на отбраната на САЩ подписа договор с компанията за поемане на разходите.

Пикантно в разговора с Путин е най-вече това, че Мъск публикува идеи за решение на конфликта по това време. Наред с други неща, той беше предложил отказ на Украйна от Кримския полуостров, анексиран от Русия в нарушение на международното право, за да се сложи край на войната, както и референдуми в окупираните от Русия територии. С оглед на руската агресия идеите предизвикаха много критики.