Украинските войски са се закрепили на нови позиции, след като  превзеха стратегическото за руснаците селище Роботино в южната част на Запорожка област. Сега те се придвижват към селата Новопрокоповка и Новоданиловка. Това съобщи в националния телевизионен ефир на Украйна говорителят  на Генералния щаб на въоръжените ѝ сили Андрей Ковальов.

"Напредъкът в района на Роботино приближава украинските сили към предприемането на операции срещу вторите линии на отбрана, които могат да бъдат относително по-слаби отколкото първата руска отбранителна линия в тази териотория", коментира в обзора си на военните действия за 22 август, американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната. 

Крайната цел на украинската офанзива на юг е град Мелитопол. Така силите на Киев биха се вклинили в окупираните от Русия територии, разделяйки ги на две и биха си върнали достъпа до Азовско море, което Русия в момента контролира изцяло.

Освен това, ако успее, операцията би прекъснала основен маршрут на руснаците за снабдяване на войските и населението им в анксирания през 2014 г. Крим, оставяйки алтернативата на Кримския мост. Той обаче се оказа твърде уязвим на украински диверсии и дронови атаки.

От друга страна, вече има тесни места в превоза на войски, оръжия и муниции от силно милитаризирания Крим към фронта в Южна Украйна, след като в началото на този месец Украйна успя да направи негодни два съществуващи моста между окупираните си от Русия южни територии и полуострова. 

В днешната си фронтова сводка британското разузнаване посочва, че Русия вече изпитва логистични трудности в снабдяването на Крим, след като украинската артилерия повреди тежко мостовете между полуострова и Южна Украйна при Геническ и Чонгар на изток. За Русия остава един значително по-дълъг маршрут през Армянск на запад. 

"От средата на август 2023 г. руските сили продължаваха да използват понтонни мостове при контролнопропускателните пунктове Чонгар и Геническ между Южна Украйна и окупирания Крим - пише в сводката. - Двата постоянни моста претърпяха повреди от украински прецизни удари в началото на август 2023 г.

Понтонните мостове вероятно няма да могат да издържат потока от тежки превозни средства, превозващи муниции и оръжия към фронта.

Последващите задръствания означават, че руските сили частично зависят от дълго отклонение през Армянск, Северен Крим. Това добавя допълнителни търкания в логистичната мрежа на Русия на Юг". 

Тоест, превземане на Мелитопол би изолирало руските войски както в Крим, така и в западната част на окупираната от тях ивица в Южна Украйна. Подобна изолация на групировката им в Херсон по-рано през войната ги принуди да напуснат този град на западния бряг на Днепър и да се се изтеглят и укрепят на източния, откъдето сега обстрелват както украинските сили, така и цивилното население. 

На трето място, пробив по мелитополското направление би придвижил украинските далекобойни ракети към позиции за нанасяне на прецизни удари по полуострова. В предишен свой анализ Институтът за изследване на войната определи Токмак и Мелитопол като подстъпи за потенциално украинско настъпление към Крим.

Вчера Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана, каза че Киев няма друг изход, освен да си върне Крим с военни средства. Преди се смяташе, че това би било възможно с преговори, до които евентуално би довело бързо украинско контранастъпление. То обаче върви бавно и с големи загуби заради добре организираната руска отбрана.

Според американски политически и военни наблюдатели успешна атака на Крим би предизвикала вътрешна криза в Русия и изглежда на това разчитат стратегически украинското политическо и военно ръководство.

Пътят към тази цел ще бъде труден и има съмнения, че Украйна може да я постигне до края на тази година.

Миналата седмица обаче медии съобщиха за успешен украински пробив в първата линия на руската отбрана близо до град Токмак - важен логистичен възел между Източна Украйна и Крим и подстъп към окупирания от Русия през 2014 година полуостров.

Украинските сили с помощта на артилерия нанасят огнево поражение на идентифицираните цели на противника, а също така провеждат контрабатарейни мерки, каза днес Ковальов. 

Това те правят успоредно с настъпателни действия южно от Бахмут в Донецка област, като се закрепват на постигнатите рубежи. По думите му противникът понася значителни загуби в личен състав, въоръжение и техника.

Във връзка с това, в цитирания си вече обзор си за 22 август, Институтът за изследване на войната коментира, че са проблематични вижданията, според които Украйна трябва да съсредоточи силите си в едно направление. Точно обратното, бойните действия по няколко направления поставят противника пред многобройни дилеми за това къде да насочи оскъдните си резерви в този регион.

„Украинските настъпателни операции южно от Велика Новоселка (Донецка област, Източна Украйна - б.р.), продължаващи паралелно с операциите към Мелитопол, поставят окупаторите пред множество дилеми и необходимостта да изберат в коя посока да се укрепят. Компетентното планиране на кампанията изисква балансиране между решително основно усилие и предотвратяване на концентрирането на всички противникови резерви за спиране на единствения очевиден удар“, пишат те.