Най-важният урок, който имаме, е да не допуснем миналото да се пренесе в настоящето и да опита отново да определя нашето бъдеще.

Това обяви в Европейския ден в памет на жертвите на нацизма и комунизма председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който отдаде почит на Мемориала на жертвите на комунизма пред НДК.

„Трябва да помним зверствата, извършени в България от престъпния комунистически режим. Ние, младите хора, често си мислим, че миналото е далеч и то никога няма да се повтори. Спомените избледняват, поколенията се менят и се правят опити да се подмени историческата истина, а тя е само една – България е платила жестока цена за демократичното си развитие“, каза Георгиев.

Според него всяко следващо поколение води своята борба за историческата памет, за истината и за демокрацията. И тези битки тепърва предстоят.

„Като потомък на репресирани от бившата „Държавна сигурност“ не мога да подмина равнодушно опитите за реставрация и неглижирането на кървавия апарат за терор! Пречупено през личната ми съдба, в онези времена на всевластната ДС и с моя произход, за мен щеше да е напълно немислимо да завърша право в Софийския университет, нито да уча после в „Кингс колидж“ в Лондон, нито да съм преподавател по търговско право в Софийския университет“, добавя председателят на СОС.

И завършва:

„Синовете не носят отговорност за греховете на бащите си. Но когато се отричат от режима, от който толкова много са се облагодетелствали – просто не им вярваме. Защото помним.“