Първите деветима разследвани във връзка със злоупотреби по строежа на АМ "Хемус" вече получават своите обвинения. Те са за "ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на пари".

Както Клуб Z е писал, там "най-едрата риба" е съдията по футбол в зала Борислав Колев. Сред другите 8 души са двама строителни предприемачи и малоимотни роми, на които са се водели фирми-касички и пр.

Каква е схемата

По време на гледането на мерките за неотклонение на Колев стана ясно следното - държавната "Автомагистрали" получава поръчката за съответния лот по схемата инхаус - с директно посочване. Тя няма право да наема подизпълнители, но сключва така "любимите" в бранша договори с частна компания за наем на техника и доставка материали. И веднага нарежда разплащане на аванси от порядъка на 90%. Така парите минават през една такава фирма, през втора и след това стигат до няколко фантомни дружества, които по същество пердставляват по един "сламен" собственик - нямат нито техника, нито работници, нито възможност да изпълнят задачите.

Единият такъв даже не дочака и умря от коронавирус по време на разследването (инициирано, между другото, навремето от ГДБОП а не от прокуратурата, б.а.).

Ролята на Колев е, че той е човекът, който имал пълномощни от въпросните "хартиени" управители на дружества и теглел парите кеш на гише от банка. Така примъкнал около 53 млн.

Адвокатът му (на Колев) Христо Ботев твърди, че просто става въпрос за плащане на ръка на работници по обектите - нещо, което макар и да не е много правилно, не е углавно престъпление.

Още на първа инстанция, при гледането на мярката му за неотклонение съдия Вера Чочкова от СГС чете забележително определение:

"... че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции."

Такова обвинение обаче от прокуратурата до ден днешен няма.

Припомняме, че когато дойде на власт правителството на Кирил Петков, бе обявено, че около 1 млрд. лв са изчезнали, без срещу тях да има извършени съответните строително-монтажни работи по АМ "Хемус". Фирмите се бяха изпокрили, а в публичното пространство се прокрадваха дори тези, че имало фирми, работили по магистралата, свързани с МВР министъра и депутат от ГЕРБ Младен Маринов.

Самият Борислав Колев поиска (и получи) срещи с Иван Гешев и Бойко Рашков - тогавашни главен прокурор и МВР министър. На най-интересния въпрос - на кого е предавал парите нагоре обаче, той даде отговр - на лице, наречено Георги Георгиев. По-натам имало и друг, ама нямало да го каже.

След като мине предявяването на материалите, прокуратурата ще внесе обвинителен акт, казват още оттам.

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

Софийска градска прокуратура започна предявяване на материалите по делото за АМ „Хемус“

Във връзка със запитвания от медии и с оглед високия обществен интерес Софийска градска прокуратура информира, че е започнала предявяване на материалите по т.нар. дело за автомагистрала „Хемус“.

Досъдебното производство е образувано на 08.11.2021 г. Към настоящия момент са привлечени девет лица в качеството на обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на пари.

В момента се извършва предявяване на материалите по разследването на обвиняемите и техните защитници.

След приключване на процедурата по предявяване на разследването, наблюдаващите прокурори ще преценят предпоставките за изготвяне и внасяне на обвинителен акт в Софийски градски съд, за което обществеността ще бъде своевременно уведомена.