Американската кинозвезда Уилям Болдуин ще се срещне с българската публика в рамките на 9-ото издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ през октомври, съобщават организаторите от „Колибри", на които се позовава БТА.

Популярен актьор, сценарист и продуцент, участвал в десетки филмови продукции с различна жанрова характеристика, известен и като един от братята Болдуин, той пристига у нас в качеството си на президент на журито, което ще излъчи лауреатите на награди в основния конкурс: за най-добър пълнометражен игрален филм по литературна творба.

Партньори на Болдуин ще бъдат канадският кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато („Фрагменти от живота на една жена“, „Мафия Inc.“, „Самопризнанията на един опасен ум“), френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров („Новата жена“, „Руска утопия“, „Спомен за болката“), дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров, испанската телевизионна и киноактриса Карла Нието.

От българска страна в журито е театралният и филмов актьор Иван Бърнев („Обслужвал съм английския крал“, „Полет над кукувиче гнездо“, „Васил“).

Журито ще избира измежду единадесет конкурсни заглавия, повечето от които с премиери на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Торонто. Победителят ще бъде обявен на 20 октомври в зала 1 на НДК. Това ще е единствената възможност зрителите да се срещнат, а по желание и да се снимат, с представителите на международното жури, коментират от „Синелибри“.

Веднага след награждаването ще бъде излъчен новият филм на Роман Полански – черната комедия „Дворецът". Предвижда се българската премиера да се състои в зала 1 на НДК. Прожекцията на 20 октомври ще бъде единствена в рамките на фестивала и единствената потвърдена за България след световната премиера на филма във Венеция.

Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, „Дворецът“ пренася зрителя в луксозен швейцарски хотел - разкошна сграда с вид на готически замък, създадена в началото на ХХ век от мистериозен архитект. В този своеобразен „дворец“ богати, известни и ексцентрични гости от цял свят се стичат за пищна вечеря на 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие. Следва непредвиден развой. Преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации в стила на Полански. „Дворецът“ ще бъде излъчен у нас непосредствено след световната си премиера на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция. Съсценаристи на Роман Полански са Йежи Сколимовски и Ева Пиасковска. В главните роли са Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк, Джон Клийз, Жоаким де Алмейда.

„Синелибри“ ще се състои от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.