Ден след като вътрешният министър Калин Стоянов изпрати мотивирано искане до президента Румен Радев за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров, не закъсня и реакцията откъм "Дондуков" 2. Мотивите били чисто политически, говори се и за чистка в МВР.

"Държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените", се казва в позицията, изпратена в четвъртък до медиите от прессекретариата на президента.

"Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", се казва още там. 

След правителственото заседание в сряда вътрешният министър Калин Стоянов даде брифинг, на който заяви, че главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на министерството при изпълнение на служебните им задължения в рамките на изключително кратък период от време. Имаше изброяване и на други нашумели случаи в последно време - сред тях и обвитата с тайнственост смърт на Ангел Христов, един от т.нар. "Братя Галеви".

Според "Дондуков" 2 обаче искането за отстраняване на главния секретар на МВР напълно се припокривало със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от май тази година, в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“. 

"Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР", се казва още в позицията.