Прокуратурата е прекратила едно от делата, които води срещу Васил Божков, съобщава в. "Сега". Изданието се позовава на Георги Гатев, един от адвокатите на Божков, който вчера изненадващо се върна от Дубай. Прекратено е разследването за опит за държавен преврат - престъпление срещу републиката. Постановлението на четиримата наблюдаващи прокурори за прекратяването е от 1 юни 2023 г.

Държавното обвинение досега не е съобщавало за това си решението. При завръщането на Божков вчера от прокуратурата информираха, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, а не по четири. Срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства, припомня изданието - т. нар. хазартно дело, за неплащането на такси, делото за подбудителство на 4 убийства, трето дело, свързано с антиките му и последното за престъплението срещу републиката.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс беше образувано през 2020 г. от спецпрокуратурата, а Божков е обвинен по него на 19 юли 2021 г. Във връзка с това разследване прокуратурата разпространи записи като това стана малко след началото на масовите протести през лятото на 2020 г. срещу правителство тогава на Бойко Борисов и главния прокурор по това време Иван Гешев. Според разследващите Божков е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с бившия депутат от БСП Александър Паунов. По това време една от честите опорни точки срещу протестите беше, че демонстрациите са платени от Божков.

Според четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за извършено престъпление - опит за преврат, организирана престъпна група или друго. 

Пред "Сега" Гатев казва и че на клиента му е била връчена призовка да се яви като свидетел по делото за изнудването му. Кога и как ще се случи това обаче зависи от мярката за неотклонение, която съдът ще наложи на Божков.През май т.г., докато се разгаряше конфликтът между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Божков заяви, че е готов да се върне като защитен свидетел срещу Бойко Борисов.