Градската прокуратура иска от съда постоянното задържане на Васил Божков. Това съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата засега иска арест за Божков само по едно от делата срещу него. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления. По т. нар. хазартно дело през януари 2020 година бяха задържани няколко души, включително и бивш шеф на несъществуващата вече Държавна комисия по хазарта. 

По разследването има и секретни доказателства.

След изненадващото му връщане вчера в България в прокуратурата лично и в присъствието на адвоката му Георги Гатев му е било повдигнато обвинение, по което се иска и постоянния арест, че фирмите му не са плащали до 2020 година данъци за 700 милиона лева - така наречените "хазартни такси", ощетявайки по този начин държавния бюджет.

Снощи на Божков е било повдигнато и второ обвинение - за подбудителство за 4 убийства, едното от които е свързано с атентата срещу Алексей Петров през 2015 година, пише БНР. По информация на общественото радио, въпреки настояването на защитата му и по него да има произнасяне още днес на съда, прокуратурата възнамерява да държи това обвинение в резерва и, в случай че днес бъде отхвърлено искането за задържане под стража, да се внесе ново искане вече по криминалното дело. 

Божков е получил вече призовка по делото срещу бившия премиер Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. Божков твърди, че е плащал такса "спокойствие" на Борисов. Парите е искал Горанов, а ги е пренасяла Арнаудова. 

Делото е насрочено за 16:30 часа в Съдебната палата.