Международната федерация по футбол отстрани президента на испанската централа Луис Рубиалес от всякакви футболни дейности за три месеца, докато тече разследването за инцидента, при който той целуна националката на Испания Джени Ермосо по устните след финала на Световното първенство по футбол за жени.

ФИФА обяви, че Рубиалес е отстранен в „очакване на дисциплинарното производство, открито срещу него в четвъртък“.

Луис Рубиалес отказа да подаде оставка като президент на футболната федерация на Испания на извънредно заседание, на което първоначално се очакваше да освободи поста заради натиска от правителството на страната, националките на Испания по футбол, клубове и официални лица.

От международната централа не посочват срок, в който Дисциплинарната комисия да се произнесе. Тя може да налага санкции, вариращи от предупреждения и глоби до отстраняване от спорта. Ходът на ФИФА идва след като от испанската федерация заплашиха с правни действия националката Джени Ермосо за това, че се противопостави на версията на Рубиалес за целувката, която се случи по време на церемонията по награждаването на испанския тим за спечелването на световната титла в Сидни, Австралия.

Отстраняването на Луис Рубиалес означава, че той няма да може да извършва футболна дейност или да контактува с други официални лица. Хорхе Паласио, оглавяващ Дисциплинарната комисия на ФИФА също се намеси, предупреждавайки Рубиалес „да се въздържа, лично или чрез трети страни, от контакт или опит за контакт с професионалната футболистка от испанския национален отбор за жени г-жа Дженифър Ермосо или нейното близко обкръжение“, се казва още в изявлението от световната централа.

ФИФА вече два пъти се намеси в случая, докато Европейската футболна федерация (УЕФА) все още не е коментирала по повод вицепрезидента Луис Рубиалес.

Световните шампионки и съотборнички на Ермосо вече обявиха бойкот - докато Рубиалес не се махне, няма да играят мачове в националния отбор.

След решението на ФИФА той продължи да упорства и обяви, че ще се защитава. 

"Луис Рубиалес заяви, че ще се защитава, че вярва напълно на органите на ФИФА и, че ще има възможност да започне защитата си, за да бъде показана истината и да бъде доказана невиността му", се казва в изявление на федерацията.

Испанската федерация по футбол застана твърдо зад президента си.

Спортният министър на Испания Микел Исета обаче заяви пред вестник "Ел Паис", че "що се отнася до нас, това са последните часове на Рубиалес" и правителството планира да направи всичко, за да го махне от върха на испанския футбол. 

Линекер: Един ужасен тип отвлече вниманието от постижението на испанките

Популярни футболни имена осъдиха действията на шефа на федерацията. Старши треньорът на Барселона Шави Ернандес изказа подкрепата си към Ермосо.

„Искам да изразя безрезервната си подкрепа към Дженифър Ермосо и останалите играчи. Осъждам поведението на президента на федерацията“, заяви Шави.

„Съжалявам, че хората не говорят за историческото постижение и спечелването на световното първенство“, добави наставникът на "Барселона" в публикация на официалната страница на каталунците в социалната мрежа Туитър. 

Бившият капитан на националния отбор на Англия и сега телевизионен коментатор Гари Линекер написа:

„Най-после. Такъв позор, че един ужасен тип отвлече цялото внимание от прекрасното постижение на испанките.“

Колегата му и също бивш национал на Англия по футбол Иън Райт коментира:

"Добре. Но все още има мълчание от УЕФА. Никаква солидарност. Без коментар за поведението на техния вицепрезидент. Същата УЕФА, чийто президент не присъства на финала на Световното първенство по футбол за жени, където и двата отбора представяха региона. Това са същите хора, от които зависи бъдещето на женския футбол.“