"Благодарим ти, Нургюл! Ти си нашата гордост!“

С тези думи, изписани на транспарант, местните хора посрещат в родното й село Крепча шахматистката Нургюл Салимова. Тя се завърна в петък привечер от Истанбул, след като дни по-рано стана вицешампионка на Световната купа в Баку.

Празненствата започнаха в събота и почти през целия ден в с. Крепча (община Опака, област Търговище) имаше програма. Салимова раздаде много автографи, снима се със стотици хора, дошли от целия край, за да я поздравят. Тя бе посрещната с питка. 

„Нямам намерение да се състезавам под чужд флаг. Надявам се, нещата във федерацията да се оправят“, каза пред медиите Нургюл, повтаряйки думи на своя баща от дни по-рано.

Шахматистката бе обсипана с цветя, с рисунки с образа й от малки художници, със стихове за нея. Тя получи като дар две стихотворения - с представянето си е вдъхновила авторите Златина Ганева и Ахмед Емин Атасой. В своя стих Атасой нарича девойката от Крепча „момичето на света“.

„Аз не играя шах за първи път. Играла съм хиляди турнири и съм печелила. За моя изненада този турнир започна да се отразява много късно в медиите - когато стигнах четвъртфинал, полуфинал. Смятам, че същата подкрепа трябваше да я имам още от първия кръг, тъй като съм в топ 40 в целия свят. Надявам се, че занапред ще продължи“, коментира Нургюл Салимова.

В поздравителния си адрес кметът на Опака Мехидин Кадиров пише:

„Ти, скъпо дете, със сигурност си повод за гордост и удовлетворение не сама заради постигнатите успехи и завоювания престиж, но и заради ежедневните, всеотдайни и неуморни усилия, които положи в продължение на години… Ти накара цяла България и целия свят да говори за нашата община и нашето село!“

Шахматистката бе поздравена с изпълнение от танцов състав от Попово и от стотици своя съграждани.

Във вторник Нургюл Салимова ще даде пресконференция в БТА. По предварителна информация в нея ще участват представители на легитимната федерация по шах БФШ 2022 и нейният треньор Живко Жеков, който е част от управата на признатата от държавата структура.