Също като Икар, Пригожин летя твърде близко до слънцето.

Шефът на "Вагнер" наивно повярва, че може да нахлуе с войските си на руска територия. Да превземе областни центрове като Ростов на Дон и Воронеж. Да се доближи на 200 км до Москва. И след като отмени щурмуването на столицата, да му се размине. Но на Олимп имаха други планове и Атропос ненадейно клъцна нишката на неговия живот.

Така, също като Икар, падането на Пригожин ще се превърне в притча за дребния човек, който, окрилен от своя хюбрис, дръзко полита към слънцето.  

За да намери смъртта си край изоставена ферма в село Куженкино, Тверска област.

Рашисти на седмица

Време е отново да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава бившият руски президент Дмитрий Медведев заради поредния си проникновен геополитически анализ.

"Всички аналогии са условни. (...) Ситуацията около Южна Осетия бе пробен балон, мерило. Те се опитаха да създадат модел, чрез който директно да въздействат на границата с Русия. В известен смисъл да ни изолират, да създадат там русофобски анклав. Този опит се провали, защото ние се справихме много бързо и показахме, че правдата е на наша страна. Грузия е малка страна. Те имат малки въоръжени сили, въпреки че американците участваха, но е ясно, че мащабът е различен. Що се отнася до Украйна, ситуацията е много различна. Разбира се, американците, като наши основни геополитически противници, се поучиха от опита с Грузия, затова те изградиха линии на нападение в много различни направления, като започнем с икономическите санкции и като завършим с директните доставки на най-смъртоносните видове оръжия".

Медведев е засенчен от гениалния телевизионен водещ Владимир Соловьов, който прави на прух и прах основоположния принцип на международното публично право - "ненарушимостта на границите". Тази възхитителна дързост му носи "сребърен медал".

"Всеки път той (Володимир Зеленски) като каже: "Трябва да си върнем земите". Ами, тези земи не са твои. На всеки човек, който се интересува от история, му е трудно да си представи нещо по-глупаво от принципа за "ненарушимост на границите". Ако действително за европейците съществува принцип за "ненарушимост на границите", тогава върнете ми родина - върнете Съюза на съветските социалистически републики. (...) Върнете ми СССР! После - върнете Германската демократическа република, върнете Югославия. Списъкът може дълго да продължи".

"Златният медалист" може да бъде само един. Посмъртно награждаваме лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин, който в понеделник публикува видео със следния призив от Африка.

"Работим. Температурата е над 50 градуса. Точно както си я обичаме. ЧВК "Вагнер" извършва разузнаване и операции по издирване, правейки Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна. Ние доставяме справедливост и щастие на африканските народи и превръщаме живота на "Ал Кайда" и останалите бандити в кошмар. Ние наемаме само истински богатири и продължаваме да изпълняваме поставените задачи и дадените обещания". 

Е, явно Африка ще трябва да си потърси нови "богатири".