Преди единадесет дни високопоставени военни в НАТО са пътували до тайно място на полско-украинската граница, за да се срещнат с главния военен командир на Украйна, генерал Валерий Залужний, на таен „военен съвет“, пише днес британският в. "Гардиън".

Това не е била обикновена дискусия. Залужний е довел със себе си целия си команден екип си на приблизително 500-километровото пътуване от Киев. Целта на петчасовата среща е била да се помогне за пренастройване на военната стратегия на Украйна – на първо място в дневния ред е било какво да се направи във връзка със спиращия напредък на украинската контраофанзива заедно с бойните планове за предстоящата изтощителна зима плюс по-дългосрочна стратегия, тъй като войната неизбежно навлиза в 2024 г.

Особено забележително е било присъствието не само на военния началник на НАТО, американския генерал Кристофър Каволи, но и на адмирал сър Тони Радакин, най-високопоставения военен офицер на Великобритания, който сега е признат във Вашингтон и Киев като все по-важен актьор в подпомагането на Украйна да преодолее руското нашествие, отбелязва вестникът.

Това не е бил и първият подобен разговор. Срещата на върха на границата отчасти се е състояла, след като Радакин е пътувал без никакви британски министри до Киев, където е провел необявена 45-минутна среща с украинския президент Володимир Зеленски, целяща, според източници от отбраната, да се запознае по-добре със стратегията на Украйна и с това как западът може да помогне.

Безпокойството на Белия дом, че САЩ изглеждат все по-дълбоко въвлечени във войната в Украйна, означава, че на колегата на Радакин в Пентагона, генерал Марк Мили, е било забранено да пътува до Украйна. Но Великобритания, чиято армия е много по-малка от тази на САЩ, няма подобни притеснения.

Няколко дни по-рано Залужни е бил подканен от Мили по време на телеконференция на 10 август, в която се включи и Радакин, да съсредоточи контраофанзивата върху „един основен фронт“, съобщава The New York Times. Но дори в ерата на сигурните военни комуникации някои разговори могат да се водят само лице в лице.

Снимка на Радакин, направена на полската граница със Залужни и Каволи във военни униформи, демонстрира топлината на отношенията. Украинският генерал е прегърнал и двамата мъже. Обикновено Радакин носи бутилка Glenmorangie, любимото уиски на Залужни, като подарък.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна, каза, че Залужний му е казал след срещата на границата за Радакин, че „това е нашият човек“ – въпреки че Данилов предпочита да прави по-мачисткия комплимент „стоманени топки“.

Британски източници не са склонни да кажат много за резултата от срещата на границата. Но индикациите от запад са, че стратегията се е променила в резултат на дискусиите.

„Мисля, че можете да видите, че те се съсредоточават върху Запорожкия фронт“, каза един вътрешен човек на фона на съобщенията за нови украински атаки, насочени към град Токмак, начална стъпка към достигане на Азовско море, като по този начин се прекъсва сухопътният мост към Крим.

Това е изненадващ обрат на събитията за 57-годишния Радакин, който беше назначен за ръководител на въоръжените сили на Обединеното кралство от Борис Джонсън през октомври 2021 г.. Това го прави първия началник на британските военноморски сили, който заема поста от 20 години.