Майката на президента на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес обяви гладна стачка и се заключи в църква в родния си град заради "нехуманно отношение" към нейния син, съобщава агенция ЕФЕ.

Там вече се тълпят журналисти, а всичко това става покрай скандала с Рубиалес, целунал по устата националката на "Ла Роха" Дженифър Ермосо след финала на Световното за жени по-рано този месец.

Оттогава това стана водеща футболна тема, а Рубиалес отказва да подаде оставка, независимо, че е притискан да го направи от много страни. 

Придружена от сестра си, Анхелес Бехар заяви, че стачката й няма да приключи, докато не бъде спряно "нехуманното и кръвожадно преследване на Луис Рубиалес, което той не е заслужил с нищо".

Тя призова Ермосо, която даде да се разбере, че не е останала доволна от целувката, "да каже истината".

"Няма как да говорим за сексуално посегателство, след като има действие и от двете страни. Снимките доказват това. Защо тогава той излиза виновен за всичко и кой е зад цялата тази история? Моят син е напълно неспособен да нарани когото и да било", продължава Бехар, цитирана от ЕФЕ.

Отказът на Рубиалес да си тръгне сам доведе до това, че в събота ФИФА го отстрани от всякакви футболни дейности за три месеца. Срещу него е открито дисциплинарно производство, а се води и разследване в самата футболна федерация на страната.

Той даде емоционална пресконференция, на която обяви, че няма намерение да напуска, иска да се бори да докаже, че е невинен и ще съди всеки, който го вини в сексуално посегателство. Включително Ермосо, която заедно с целия национален отбор се включи в подписка, подкрепена с бойкот. Там се казва, че подписалите се няма да играят за Испания докато Рубиалес е на поста.

Футболните клубове на Иберийския полуостров застанаха на страната на Ермосо, също призовавайки боса да си тръгне. Това се отнася също за футболни специалисти и експерти от цял свят.

Още удари по Рубиалес, шефове на испанския футбол настояват да подаде оставка

А късно в понеделник примката около Луис Рубиалес се затегна още повече. Първо, испанската прокуратура започна предварително производство срещу шефа - за сексуално посегателство.

След това Футболната федерация този път се разграничи от Рубиалес - промяна спрямо позицията й от дни по-рано. Това на стана на среща на Борда с регионалните футболни шефове.

Беше публикувана позиция, в която се казва следното:

„След последните събития и неприемливото поведение, което сериозно навреди на имиджа на испанския футбол, президентите изискват Луис Рубиалес незабавно да подаде оставка като президент на RFEF.“

Президентите също дадоха своята "единодушна подкрепа" на временния шеф на RFEF Педро Роча и призоваха за коренна промяна в управлението на федерацията.

„Ще призовем съответните органи да извършат дълбоко организационно преструктуриране в стратегически позиции на федерацията, за да направят път за нов етап в управлението на испанския футбол“, се казва в изявлението.