Подготовката за турнира на претендентките за световната титла в Торонто през април следващата година започва още от утре, всъщност не е спирала. 

Това заявиха на първата си пресконференция след второто място на Световната купа Нургюл Салимова и нейният треньор Живко Жеков.

"Дори и сега чувствам, че вече всичко е много различно с мен и около мен, заяви 20-годишното момиче в пресклуба на БТА. - Различно е, по-уверена съм от шахматна гледна точка. Видях, че не съм толкова далеч от най-добрите. Някои неща в подготовката ми ще се променят, но аз не съм спирала да работя още от дете. Дори и снощи анализирах партия... Може би ще ми трябват допълнителни треньори, защото възможност като тази не се появява всеки ден. Продължавам още по-уверено напред."

На брифинга присъстваха и представители на лицензираната от държавата Българска федерация шахмат 2022, която обаче още е непризната от Международната (ФИДЕ). Така въпросите се въртяха и около сложните административни дебри, в които е изпаднал българският шахмат. Пред репортерите говори и нейният треньор Живко Жеков, който е член на УС на БФШ 2022.

"Мечтата ми е да стана световна шампионка. Но това е в по-дългосрочен план. Искам да подобрявам играта си, да израстна като човек, защото психиката и държанието са много важни. Искам също така да си покрия третата норма за гросмайстор при мъжете. Втората я покрих преди на навърша 19 г. и да достигна рейтинг 2500. Това е краткосрочната цел", каза още Салимова.

Шефът на БФШ 2022 Васил Антонов подари на Нургюл картината "Царица на плодородието" - на плевенски художник. С пожеланието да донесе на България още много титли и отличия. Той и други представители на организацията увериха, че се работи по това Нургюл да бъде подсигурена финансово най-малко за следващите две години, определени като "ключови" в кариерата на младата звезда от Антонов.

Целта е да бъде подсигурен вътрешен календар, а също така и останалите ни състезатели при жените и мъжете (по-скоро момчета), каза още босът. Според него има още поне пет момичета, някои от които са близо до нивото на Нургюл, както и талантливи подрастващи от силния пол. Тук бизнесменът подчерта, че всъщност в България "силният пол" в шаха е този на дамите.

"За около два месеца бях подложена на непрекъснат стрес покрай участието ми на Световната купа, заедно с подготовката преди това. Самото състезание беше от 28 юли до 22 август. Имах шест мача, спечелих пет от тях, включително срещу многократната световна шампионка в блица Анна Музичук от Украйна. Още не си почивам, сега се занимавам с други неща. Определено имам нужда от почивка, но шахът не ми пречи, не ме натоварва, напротив.

Горда съм от успеха си. Усетих подкрепата на много българи, както и на хора от целия свят. Благодаря за това, защото ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми се оценява и хората ме обичат. В един момент се изолирах, защото започнах да получавам много съобщения, а трябваше да бъда концентрирана. Но до мен достигаше достатъчно."

Тя призна, че е пропуснала две печеливши позиции във финала срещу Александра Горячкина, но не прие изразеното мнение от журналист, че това "куцало" в играта й - да довърши печеливша позиция.

"Все пак достигнах до финал на Световната купа, нямаше да успея, ако имах такъв проблем. Просто има партии, които не протичат по план. Променя се позиция, има часовник... И най-големите шахматисти са пропускали спечелени позиции. Все пак това беше финал, имаше напрежение. Изпуснах победите заради, неща, които нямат нищо общо с шаха. В такъв момент в главата ти нахлуват много различни мисли, стига се до разсейване..."

Нургюл няма да участва на предстоящото Световно първенство в Полша (5-12 септември) - както вече сама обяви при завръщането си в България.

Причината е, че в надпреварата ще се състезава национален отбор, определен от временната комисия, спусната от ФИДЕ да администрира спорта в страната ни. А не от БФШ 2022, която не признава този ред. Така ситуацията остава сложна. Трябвало е да бъде на първа дъска, но това пропада.

ФИДЕ ще разгледа документите на БФШ 2022 най-рано през декември, когато има конгрес. А следващата година е важна и от гледна точка на това, че има шахматна олимпиада. Федерацията на Антонов и Жеков е готова да стигне и до Арбитражния съд по спорта (КАС) в битката си, но е наясно, че това ще отнеме години, а през това време трябва да осигури финансиране.

Колкото конкретно до Салимова, тя ще участва на Европейска клубна купа в Албания след месец - това ще е първото й състезание след Световната купа.

Антонов и Жеков обясниха, че до момента са достигнали до конкретни разговори за спонсорство на Салимова само с един бизнесмен и това е Ариф Маджид, президент на Българската федерация по вдигане на тежести. Ставало въпрос вече за числа, а не по принцип.

Беше споменато и името на собственика на хазартната компания "Палмс бет" (основният спонсор на футболния "Левски") Мило Борисов, който е начело на фондацията "Спорт в България". По-късно стана ясно, че въпросната фондация е отпуснала 10 хиляди лева награда на Нургюл.

Към края тя каза, че любимият й дебют е Каталунско начало, както с белите, така и с черните фигури. Донесъл й е доста победи, така още съжалява, че не го е използвала, когато е била с белите срещу рускинята на финала. Предпочита класическия шахмат, но предвид развитието и все по-голямата популярност на бързите варианти, си дава сметка, че трябва да наблегне и на тях в подготовката си.

Министърът на спорта Димитър Илиев прие Салимова

„Нургюл, ти си вдъхновение за всеки българин. Донесе ни много радост и много гордост. Показа голям ум, сърце и сила. Постижението ти е изключително, ти вече си фактор в световния шахмат и конкуренцията трябва да се съобразява с теб. Поздравявам те от името на Министерството на младежта и спорта и ти пожелавам всяка титла, към която се устремиш, да бъде твоя“, така се обърна се министърът на младежта и спорта Димитър Илиев към финалистката от Световната купа.

Илиев я награди с почетен плакет на Министерството на младежта и спорта (ММС) за изключителен успех и подчерта, че както тя, така и треньорът й Живко Жеков ще бъдат премирани за постижението.

В срещата на министър Илиев с Нургюл Салимова участваха също родителите й, треньорът й Живко Жеков, председателят на БФШ 2022 Васил Антонов, членът на УС на БФШ 2022 доц. Венета Петкова, юридическият съветник на БФШ 2022 адвокат Христо Митков, както и заместник-министърът на ММС проф. Даниела Дашева.