Българската еврокомисарка Мария Габриел подава оставка, за да поеме пост в правителството на страната си. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поставя на България изричното условие да предложи поне двама кандидати за приемници, като единият да бъде непременно жена. 

Нидерландският еврокомисар Франс Тимерманс подава оставка, за да се яви на парламентарните избори в страната си и да се бори да стане неин министър-председател. Фон дер Лайен не поставя никакви условия на Нидерландия - нито колко кандидати да предложи, нито от какъв пол да бъдат те. 

Знам какво биха ми отговорили, ако попитам защо е този различен стандарт: Габриел е жена и Фон дер Лайен не иска да се променя съотношението жени-мъже в Колегиума на комисарите. Тимерманс е мъж, ако го заменят с мъж, съотношението не се променя, след като България вече предложи жена и Фон дер Лайен я одобри. 

Но такъв отговор не би ме задоволил. Първо, изискването за пол на българския комисар предрешава кой от двамата кандидати на страната ни е печелившият (не отричам качествата на никого от тях). Второ, не би ли могла либералната Нидерландия да помогне да се подобри съотношението жени-мъже в Колегиума, предлагайки и тя жена? Не е като да няма достойни кандидатки. Всички помним "желязната" Нели Крус.

Нидерландия обаче е страна-основателка на ЕС. България е по-късно присъединила се. Досега не съм се натъквал на председател на Комисията или на комисар, който е дръзнал да противоречи на страна-основателка или да ѝ поставя условия. Всъщност, спомням си един-единствен случай с комисарка от Люксембург и бившия френски президент Никола Саркози, който свърши зле за Комисията.

И още нещо: Предложеният за нов нидерландски комисар Вопке Хукстра досега беше външен министър на страната си. Като такъв той защитаваше тезата, че България не бива да бъде допусната в Шенген. Комисията обаче е на точно противоположното становище. 

Официалната позиция на ред нидерландски правителства е, че съществува пряка зависимост между наблюдението над българското правосъдие и вътрешни работи и евентуалното приемане на държавата ни в Шенген. Четири поредни Комисии - двете на Барозу, тази на Юнкер и настоящата на Фон дер Лайен твърдят точно обратното. Какво ще твърди г-н Хукстра, ако бъде одобрен за комисар?

Няма да се спирам на въпроси за миналото му, които повдига днес европейската платформа EU Observer, като например малкият му опит в ресора "климатично действие" и кариерата му в енергийния гигант Shell до 2006 година.

И най-сетне: повече от три години Европейската комисия не назначава постоянен ръководител на представителството си в София. Анулирани бяха два доведени почти докрай конкурса. Никой не обясни публично защо. Доколкото ми е известно, тече трети. Какви са причините за това бавене?   

Защо задавам всички тези детински въпроси ли? За да ви покажа как се руши доверието в Европа. Отгоре надолу се руши.