Нито ден без скандали от вида "буря в чаша вода" (не във вино). Незаменимата вече десетилетия наред председателка на Съюза на българските учители към КНСБ Янка Такева в интервю пред БНР-Варна обяви, че работна група в МОН обмисля българският език да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин. Последва "патриотична" реакция от лидерката на БСП Корнелия Нинова и от ВМРО. А от просветното министерство напълно отрекоха това.

"Има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно, и под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред", се казва в позицията на МОН, в която се подчертава, че спекулациите с българския език са вредни и опасни.

Янка Такева: Изключително опасна идея на МОН

Българският да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин, обмислят в Министерството на образованието, обяви Такева вчера, която се оказа първоизточникът на вълненията. 75-годишната синдикална лидерка нарече идеята "изключително опасна". По думите ѝ в работната група тя била от малкото, които са против това предложение. Другият бил Деян Колев, който е председател на ромската фондация "Амалипе". Опасенията на Такева били, че това ще доведе до по-голяма сегрегация на общности.

"Деца на мигранти и от различни етноси трябва да получават езикова подкрепа и да имат допълнителни часове за усвояване на българския. В никакъв случай официалният ни български език не може да се изучава като чужд в страната ни", каза още тя.

Нинова: Сглобката ви обезбългарява брутално

Лидерката на БСП Корнелия Нинова реши да напомни за себе си с като излезе с позиция против готвените от Министерството на образованието и науката промени в изучаването на български език, в която е предпочела емоционалните изблици пред аргументацията.

"Хора, събудете се. Сглобката, наречена правителство, ни обезбългарява брутално. В Министерството на образованието обсъждат българският език да се изучава като чужд език, когато не ти е майчин", обяви Нинова.

"Чувате ли? В България българският език е чужд. А Конституцията, в която пише, че българският език е официален? А българщината? А род и Отечество? Безродници, спрете се! Българи, събудете се!", добави тя.

И Момчилова, и Радева...

Не закъсня и публикация от председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова (назначение на президента Румен Радев), която обвини властите, че искат "да занулят" държавата.

Включи се и съпругата на президента Десислава Радева с: "Когато си мислиш, че не може да стане по-зле..."

МОН: Това никога не е стояло на дневен ред

Последва позиция на просветното министерство, в която се казва: "Спекулациите с темата за българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни и особено когато това се случва в предизборна кампания".

"Има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно, и под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред", заявяват от МОН.

В Министерството на образованието са сформирани пет работни групи по приоритетни области за развитие и промени в българското образование. В тях е включено максимално широко представителство - синдикални и работодателски организации, университетски преподаватели, външни експерти, служители на институцията и други. Общият брой на участниците в тях е над 200 души. Основната цел е в широк формат да се коментират всички предложения и да се обсъдят най-добрите решения още преди да се предложат за обществено обсъждане.

Едната от групите, в която участват 40 експерти, има за задача да предложи мерки за по-добра езикова интеграция, подкрепа на обучението и проверка на нивото на подготовка на учениците по български език. Единствената цел на тази работна група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа - чрез повече часове, чрез допълнителна квалификация на учителите, чрез по-иновативни методи на преподаване и други. Под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план. Нещо повече, нито един участник в работните групи по никакъв начин не е упълномощаван да изразява позиция от името на институцията. Напротив - основната задача е да се обсъдят предложения и само при консенсус те да бъдат изведени с доклад. Към този момент от работната група не са направени никакви официални предложения, пишат от министерството.

"Политиците да не спекулират и да не заблуждават обществото"

"МОН се отнася с разбиране към наближаващата предизборна кампания, но призовава политиците да не спекулират с подобни теми и да не заблуждават обществото, като създават страх и омраза, още повече с теми, които дори не се обсъждат на институционално ниво", се казва в позицията.

В нея се отбелязва, че

"МОН още веднъж категорично подчертава, че разширяване на дефинирането на българския език като чужд в образователната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред".

Следва да се отбележи, че в действащия стандарт за обучението на българския книжовен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът само "за обучение на български език като чужд за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили международна закрила", заявяват от МОН.