Софийска градска прокуратура се е самосезира по разпространена в медиите информация за нарушения, свързани с "Турски поток", съобщиха в четвъртък от държавното обвинение. Нарушенията са свързани с "избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода през България, нерегламентирано договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта".

Наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да предприеме действия по своя преценка, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, пише още в съобщението.

Преди дни от Антикорупционния фонд изнесоха данни за това "кой и как се е договарял тайно и в нарушение на закона с кандидат-изпълнители на проекта “Турски поток” (упорито наричан и представян като "Балкански поток" от бившия премиер Бойко Борисов и министрите му) през 2019 година?"

От АКФ твърдят, че е имало необявена в България среща, на която "българската, руската и арабската страна" са обсъждали конкретна поредица от действия и времева рамка за изпълнението им с цел бързо да се бъде построен "Турски поток" през България. Тя се е провелла на 1 юли 2019 г. в Истанбул и е открита в отворената от хакери поща на руския политик Александър Бабаков, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската инвазия в Украйна.

Ето и още какви данни изнесоха от АКФ за договорките от "Турски поток":

Първи български следи в хакнатата поща на Александър Бабаков - руски политик и герой в няколко корупционни скандала, включително и в разкрития от “Ню Йорк таймс” опит за подкупване на български заместник-министър на енергетиката през 2013 година по отношение на проекта “Южен поток”.

През 2019 година Бабаков получава това кратко мемо (на снимките) от преговори между “българската, руската и арабската страна” (оригинален текст, вероятно се има предвид Саудитска Арабия, откъдето е и собственика на избраният консорциум “Аркад”), проведена на 1 юли 2019 г. в Истанбул, тоест след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на проекта.

Такава среща, разбира се, в България никога не е обявена, но лесно може да бъде проследена по пътувания на министри или шефове на “Булгартрансгаз”, който е формалният изпълнител на обществената поръчка по разширяването на мрежата си. Проектът дори беше наречен “Балкански поток” и беше представян като разширение на газопреносната мрежа на България, но не това се вижда от руското мемо от срещата на 1 юли 2019 година.

В него се обсъжда директно споразумяване между двама от участниците “Аркад” и друг участник - ТМК-Бонатти-Щрайхер (забележете, че руската страна използва на първо място руския участник ТМК, а в учредения консорциум в България по политически причини той лисва - консорциумът се нарича “Консорциум - Газово развитие и разширение в България” с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България).

Обсъжда се и финансиране от “Газпром” (представено по-късно от българския възложител като много икономически изгодно решение, а не като предварителна договорка), както и от руски банки. Руската страна “отправя списък от въпроси към Аркад” в неясно какво качество, а накрая заявява, че “са постигнали общо разбиране с Аркад” по някои въпроси. Очевидно се говори и за срок на проекта, който няма общо със заложените в обществената поръчка, а са поставени от някой друг, на друго ниво.

Особено скандално е обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, което е изцяло забранено от българския Закон за обществените поръчки (всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително).

Големият въпрос каква е истинската договорка на върха за този проект между тогавашния премиер Бойко Борисов и руския президент Путин, в чието изпълнение се правят подобни тайни договорки, остава в пълна сила, питат от АКФ.

А за тайно договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки със сигурност има специален текст с наказателна отговорност, още повече че става дума за преговори точно с участника, който в края на краищата изпълни проекта - консорциума “Аркад”.