Подкрепа за Мустафа Емин и критики към "прибързаната позиция на "Да, България" обявиха от Клуб "Девети декември - 9XII", вътрешна опозиция в политическата формация.

"Клуб "Девети декември - 9XII" категорично се разграничава от прибързано обявената позиция на ПП "Движение Да, България” относно непотвърдените обвинения срещу члена на Националния съвет на партията и координатор на Клуб “Девети Декември” - Мустафа Емин", пишат оттам.

В декларацията се предполага "преднамерена акция, целяща злепоставяне на личността и работата на Мустафа Емин" като се подчертава и експресното излизане на информация за случилото се в руски медии, което "ясно насочва към умишлена и целенасочена провокация не просто към съветник на министър Тодор Тагарев, но и към водената от него политика".

"Внезапното и бързо разпространение на провокативна информация около събитието, пренебрегването на основното правило за запазване на лекарска тайна, извеждането в публичното пространство на вътрешна комуникация и неясната позиция на “Пирогов”, ни навеждат на мисълта за преднамерена акция, целяща злепоставяне на личността и работата на Мустафа Емин.

Допълнително съмнение поражда и излизането на “новината” в руските медии, което ясно насочва към умишлена и целенасочена провокация не просто към съветник на министър Тодор Тагарев, но и към водената от него политика", се казва в нея.

Ето и цялата позиция: 

Клуб "Девети декември - 9XII" категорично се разграничава от прибързано обявената позиция на ПП "Движение Да, България” относно непотвърдените обвинения срещу члена на Националния съвет на партията и координатор на Клуб “Девети Декември” - Мустафа Емин.

Обръщаме внимание на това, че политиката е поле на противопоставяне, а често и на умишлено злепоставяне. В публичното пространство се носят всякакви слухове, които целят да дискредитират един или друг политически субект, а нерядко и лидери на партии и общности. Преди да бъдат приети като факти, е необходимо да бъдат разгледани с внимание и критичен поглед, и безпристрастно да бъдат проверени.

Безрезервното публично кредитиране на такива слухове показва изключително ниско ниво на професионализъм и доверие, и издава преднамереност срещу личността на Мустафа Емин. Извинението, поднесено от Ивайло Мирчев, лице, което няма отношение към казуса, и без да е установена безусловно вина, е израз на впечатляваща политическа некомпетентност, а на втори план и опит за унищожение на публичния образ на един достоен човек.

Ние вярваме, че за да бъде взето правилното решение, трябва да бъдат чути и двете страни, а при неоспорими аргументи за злоупотреба със служебно положение и неприемливо поведение, да бъдат сезирани компетентните институции и вътрешнопартийни органи.

Внезапното и бързо разпространение на провокативна информация около събитието, пренебрегването на основното правило за запазване на лекарска тайна, извеждането в публичното пространство на вътрешна комуникация и неясната позиция на “Пирогов”, ни навеждат на мисълта за преднамерена акция, целяща злепоставяне на личността и работата на Мустафа Емин. Допълнително съмнение поражда и излизането на “новината” в руските медии, което ясно насочва към умишлена и целенасочена провокация не просто към съветник на министър Тодор Тагарев, но и към водената от него политика.

Особено притеснително е, че ръководството на ПП "Да България" допусна да бъде използвано и попада под влиянието на външни злонамерени фактори срещу свой член и много достоен човек като Мустафа Емин.

Призоваваме незабавно да бъде изказано публично извинение към Мустафа Емин, а Ивайло Мирчев като член на ръководството на ПП “Да, България” да поеме своята лична отговорност за прибързано, умишлено злепоставяне и уронване престижа на член на партията, на висш държавен служител, и на правителството като цяло.