Леко абсурдно, но на 27 септември пред ВКС има насрочено заседание по делото "Октопод" (по името на акциите, които Цветан Цветанов живописно кръщаваше като вътрешен министър по време на първия мандат на ГЕРБ).

То касае един от двамата получили условни пирсъди - за принуда, изнудване и заплахи - Янко Попов.

Попов протестира осъдителна присъда от 2018 г. на Спецсъда (вече закрит), потвърдена и от апелацията. Двете инстации признаха, че:

"... в периода от 09.01.2007 г. до 04.04.2007 г. в гр. Плевен, гр. София и гр. Белене при условията на продължавано престъпление, с цел да принудят Николай Д. да поеме имуществено задължение и да се разпореди с вещи, са го заплашили с насилие и с противозаконни действия с тежки последици за него и негови близки, като деянията са извършени с участието на длъжностно лице (Марчело Д.) и са придружени със заплаха за убийство."

Двамата - Попов, и Марчело Джотолов са единствените, които получиха осъдителни присъди - макар и по 3 г. условно, заради сагата.

Решението на Спецсъда бе потвърдено от Апелативния специализиран наказателен съд, ВКС, го върна но... спецправосъдието вече бе закрито. Така то се озова в Софийския апелативен съд, който също се произнесе осъдително.

Сега Попов иска да бъде оправдан от ВКС.

"Октопод" е пример за безумните скорости, с които действа нашето правосъдие.

11 години след първоначалните оперативно-следствени действия и ареста (призора ни 10 февруари 2010 г.), през юли 2021 г. Алексей Петров бе оправдан.

Междувременно към днешна дата вече е и покойник.

Покойник е и другият от главните герои в съдебната сага - Антон Петров-Хамстера. Той също бе оправдан, а и за двамата прокуратурата... не протестира оправдателните им присъди в срок.