Полицията се похвали, че при операция в Бургаска и Великотърновска област ГДБОП е проверила 15 обекта и иззела безпрецедентно количество стоки от различни защитени търговски марки.

Открити са дрехи, чанти, обувки и други - близо 834 чувала с артикули.

Това е най-голямото количество иззети стоки в последните 15 години. Сред конфискуваните артикули са стоки от световни марки, като „Найк", „Адидас", „Прада" и „Луи Вютон", пишат от МВР.

Установено е, че артикулите са се разпространявани чрез търговски обекти в Слънчев бряг, Свети Влас и Горна Оряховица. Повечето от ментетата идвали предимно от Турция, но нямало конкретна държава на произход.

Складовете в проверените търговски обекти в България били замаскирани, като детски кътове и тавански помещения.

По случаите са образувани седем досъдебни производства  - шест в Бургас и едно в Горна Оряховица, а работата продължава под ръководството на прокуратурата.

В операцията са участвали над 50 служители на Дирекция "Киберпрестъпност" и отдел „Разследване" при ГДБОП. Реализацията е била в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа - EMPACT, като от българска страна ГДБОП е ръководител на европейската група, работеща по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.