Софийският апелативен съд се произнесе днес след няколкочасово заседание, че мярката на бившия хазартен бос Васил Божков "задържане под стража" трябва да бъде променена във втората по тежест "домашен арест". Става въпрос за първото от поредицата дела срещу него, по което той е обвиняем за неплащане на данъчни такси, подбуждане към корупция на длъжностни лица и др.

По принцип определението на съда е окончателно и трябва да влезе в сила веднага.

По същото време обаче се разбра, че прокуратурата прави ново искане за задържането на Божков под стража. То е по второто по хронология разследване срещу него - с обвинения за убийства и изнасилвания. Малко парадоксално първата инстанция - Софийски градски съд, веднага трябваше да гледа новото искане за задържане, след като апелацията го освободи по другото дело. Затова и физически Божков остана в ареста, докато му сложат гривна за електронно проследяване.

Около половин час по-късно обаче на запитвания на медии от прокуратурата отговориха, че оттеглят искането си за новото задържане под стража. Аргументи, както и при предишното им искане, отново не бяха посочени. При всичките си "резки движения" държавното обвинение не представи аргументи.

По-рано днес в съдебната зала стана ясно, че вчера прокуратурата е предявила на Божков обвинение по трето дело, т.нар. за незаконно притежаване на културни ценности. И самото държавно обвинение му е наложило 1,5 млн. лева парична гаранция.

С какво се е променило виждането на прокуратурата от вчера - че не съществува реална опасност от укриване, попита днес адвокатът му Георги Гатев.

Днес той изтъкна това противоречие в светлината на факта – че прокуратурата в същото време иска друга мярка за неотклонение на Божков "задържане под стража" по първото му дело - за неплащане на такси за хазарт, заплаха и принуда на длъжностни лица и пр. Отделни са делата за убийства и изнасилвания, за незаконно държане на исторически ценности и пране на пари, а бе прекратено едно по Глава първа от НК - за опит за държавен преврат.

СГС послуша държавното обвинение и на първа инстанция остави Божков в ареста. Именно това решение той обжалва днес пред апелацията.

Делото днес започна нервно с няколко десетки привърженици на партията на Божков „Българско лято“, влезли в Съдебната палата и пред залата. Те посрещнаха идването му с аплодисмети и подготвени плакати.

Текстовете им бяха против "бухалките" - както привържениците му и той наричат прокуратурата и службите.

"От самото ми заминаване аз исках да се върна в България. Поради факта, че бях издирван от Интерпол, в Дубай бе образувано дело. Съдът в Абу Даби реши да не бъда екстрадиран.

И накрая молбата ми от 23 юли беше одобрена. А това, което са получили тук, е посто едно уведомление.

Нито съм виновен нито съм направил нещо. Това е“, каза самият Божков пред съда.

Прокуратурата - напротив - твърди, че са налице обоснованите предположения че той е изъвршил деянията, за които го обвиняват.