След руското нападение срещу Украйна много западни банки напуснаха Русия. От създалия се вакуум се възползваха китайски банки, като предоставиха значително повече пари на страната.

Според изчисленията на Киевското училище по икономика пред „Файненшъл Таймс“ до края на март 2023 г. заемите на Китай за руския банков сектор са се увеличили четирикратно. По данни на руската централна банка Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China, China Construction Bank и Agricultural Bank of China са увеличили общата си експозиция към Русия с 2,2 млрд. долара до 9,7 млрд. долара през 14-те месеца след инвазията. Само на ICBC и Bank of China се падат общо около 8,8 млрд. долара.

„Заемите от китайски банки за руски банки и кредитни институции, при които юанът до голяма степен заема мястото на долара и еврото, показват, че санкциите имат своя ефект“, казва Андрий Оноприенко, заместник-директор по развитието в Киевското училище по икономика, който е събрал данните.

Някои институции от Европа обаче остават активни. Например австрийската Raiffeisen Bank. Чуждестранната банка с най-голяма експозиция към Русия увеличи активите си с над 40% до 29,2 млрд. долара към края на март тази година. Оттогава насам банката отново е намалила активите си до 25,5 млрд. долара и в момента търси начини да се изтегли от страната, според собствените си изявления.

Стъпките, предприети от четири от най-големите китайски банки, са част от усилията на Пекин да популяризира юана като глобална валута, алтернативна на долара. На юана се падат едва 2,5 % от световните плащания. За сравнение, делът на долара е 39,4%, а на еврото - 35,8%, по данни на SWIFT. В плана за ограничаване на тази доминация на западните валути се очаква бизнесът с Русия в китайска валута да играе важна роля.

Според доклада търговията между Русия и Китай е достигнала рекорден обем от 185 млрд. долара през миналата година. Преди войната в Украйна над 60% от износа е бил заплащан във валути, които сега властите на страната определят като "токсични", според руската централна банка. Сред тях са доларът и еврото. На юана, от друга страна, се падат по-малко от един процент.