Даниил Медведев е на полуфинал на Откритото първенство на САЩ по тенис, където ще има голям сблъсък с Карлос Алкарас. Предвид убедителните победи и на двамата на четвъртфиналите, акцентът бе изместен към жегата и високата влажност в Ню Йорк, изцеждащи силите на играчите, а и на зрители, организатори и т.н.

Медведев, който е бивш шампион на US Open, се нуждаеше от медицинска помощ, включително от инхалатор.

"Играч ще умре и вие ще видите това", с тези думи ракета №1 на Русия се обърна към една от камерите след точка, отивайки да си вземе хавлиената кърпа за пореден път.

Той победи с 6:4, 6:3, 6:4 кръстника на дъщеря си за 2 часа и 48 минути. След двубоя каза, че единственото хубаво нещо - ако въобще имало такова, било, че условията били еднакво тежки и за двамата, така поне спорили като равнопоставани.

"Мога да говоря много, условията бяха брутални. Не знам дали това може да бъде видяно на камерите. Потим се обилно и непрекъснато се нуждаем от много кърпи. Не ми остана кожа около носа, силно зачервен е, но това не е от слънцето, а от непрекъснатото бърсане, обясни Медведев. 

- Преди малко видях Андрей в съблекалнята - и при него е същото. Не става въпрос за слънчево изгаряне. Не знам какво щеше да стане, ако мачът беше продължил по-дълго. Със сигурност можеше да стане опасно."

Той призна, че е имал физически проблеми и след след края на срещата:

"Сега, като мина малко време, се чувствам по-добре, но продължавам да бъда много уморен. Интервюто на корта веднага след мача беше много тежко. Бях с кърпа с лед на врата, но всичко ми беше мъгляво. Не виждах ясно. Може би защото мачът беше свършил и адреналинът беше намалял. След това отидох в съблекалнята, където също беше тежко, защото просто исках да седна и да не ставам с часове, но това не е добър начин за възстановяване.

Затова поседях 10-15 минути, след което направих ледена баня. Преоблякох се, но отново получих проблем, вероятно кръвната ми захар се вдигна и пак започнах да се потя, а главата ми се въртеше. Стоях пред климатика, а от мен се лееше пот. Казах на екипа си да ми донесат да хапна нещо и едва след това се почувствах по-добре."

Третият в световната ранглиста припомни и случая с китаеца У Ибин, който при подобни условия колабира на мач във Вашингтон.

Следващият му съперник - Карлос Алкарас, показа че продължава да е в отлична форма - 6:3, 6:2, 6:4 срещу Александър Зверев, като явно е способен да стигне до края в опит да защити титлата си. Германецът показа признаци на умора, след като игра близо 5 часа срещу Яник Синер.

Според Зверев испанецът и Новак Джокович са на едно ниво в момента - Карлито е достигнал Ноле, докато останалите са под тях.

Джокович счупи още един рекод (този път на Роджър Федерер), като за 47-и път е на полуфинал в турнири от Големия шлем. Той се наложи над Тейлър Фриц с 6:1, 6:4, 6:4. В топ 4 негов изненадващ опонент е друг американец - Бен Шелтън (20 г., №47 в света).

Той се наложи над Франсис Тиафо с 6:2, 3:6, 7:6(7), 6:2. За първи път в кариерата си Шелтън достига толкова високо в Мейджър турнир.

При жените полуфиналите са Мадисън Кийс (САЩ) - Арина Сабаленка (Беларус) и Коко Гоф (САЩ) - Каролина Мухова (Чехия). Те са тази нощ.