Основният фокус на тази пленарна сесия ще бъдат 13 законопроекта, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и Шенген. Това каза в парламента Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на "Продължаваме Промяната – Демократична България". Той коментира вчерашната среща с представителите на ГЕРБ-СДС и провелия се председателски съвет.

Сред основните приоритети Петков открои приемането на антикорупционното законодателство и приемането на Закон за противодействие на корупцията и отнемане  на незаконно придобитото имущество, законодателство срещу прането на пари и промени в Закона за съдебната власт, свързани с възможността за разследване на главния прокурор.

Всички тези закони, които общо са 13, са с две цели – Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза Петков и допълни, че планът всъщност е основна мярка бюджетът да бъде изпълнен.

"Ако имаме дисциплина всички партии, тези приоритети ще ги следваме един след друг, така че преди да влезем в местните избори всичко това да бъде завършено и да знаем, че България за тази година си е изпълнила ангажиментите към външните партньори и към нашите гласоподаватели", заяви Петков.

Вчера имахме дискусия с ГЕРБ, така че основните две партии са абсолютно съгласни с тези приоритети, добави той. Доколкото знам, ДПС също са дали своето съгласие, отбеляза Петков и добави, че за тези основни приоритети на председателски съвет не е имало никакво опониране.

Имаме много ясни приоритети за това какво трябва да се случи и се радвам, че с другите партии ги коментирахме и тези приоритети ще бъдат основният фокус на тази пленарна сесия, заяви Петков.

Нашата работа в кабинета е да си изпълняваме управленската програма. Дали е стабилно или нестабилно управлението, зависи от дискусията вътре в Народното събрание. Това коментира в парламента министър-председателят Николай Денков.

"Това, което мога да кажа, е, че съм щастлив с хората, които участват в кабинета. Всеки от тях е експерт, всеки от тях е посветен на работата, която иска да свърши. От наша страна всичко е стабилно", увери Денков.

Най-важните задачи, която имаме да свършим заедно с хората, които подкрепиха правителството - това е промяната в Конституцията, промяната в антикорупционния закон, цялостната правосъдна реформа. Имаме тежки задачи, които заедно трябва да изпълним, добави той и визира промени в Закона за енергетиката, ангажиментите, свързани с енергийния преход, териториалните планове.

Когато минат тези задачи, когато имаме положителен резултат, тогава бих могъл да кажа, че имам доверие, коментира министър-председателят въпроса с доверието си в партньорите от ГЕРБ-СДС.

Аз винаги съм казвал, че съм умерен оптимист, докато мога да си върша работата, ще я върша, добави Денков.