Парламентът прие на първо четене да отпадне напълно безсмисленият стикер за валидна застраховка “Гражданска отговорност”. И дори нещо повече - да се въведе ограничение за въвеждане на стикери на предното стъкло с подзаконов акт.

Това съобщават от ДБ, а идеята е на същия автор, от когото започна и премахването на "синьото картонче" към книжката - депутата Божидар Божанов.

От ПП-ДБ заявяват, че на практика стикерите от предното стъкло на автомобилите се премахват (всъщност - остава стикерът за годишен технически преглед и еко-категория - срещу който Божанов водеше война още докато бе министър на електронното управление, б.р.).

Факт е, че наличието на валидна застраховка ГО отдавна се отчита от КАТ на таблети, които получават реална информация от застрахователите - буквално до ден и час. Лепенките и зеленият картон към тях нямат никаква функция, освен че са отживелица.

Сред предложенията на Божанов в законопроекта за изменение на Закона за движението по пътищата е също и спирането и връчването на актове и фишове на пътя на шофьори, които имат повече от 5 невръчени електронни фиша или наказателни постановления. Тези шофьори ще фигурират в достъпни за обществото данни, разпределени най-малко по-области.

Депутатът от ПП-ДБ предлага още уреждане на правила за служебен електронен достъп до регистрите на МВР от заинтересовани страни (държавни органи, доставчици на обществени услуги, лица, осъществяващи публични функции).

“Между първо и второ четене ще предложа и автоматизирано издаване на електронни фишове при засичане на автомобили без технически преглед или “Гражданска отговорност” от всички налични камери”, допълни още Божидар Божанов.

Неговият законопроект предвижда възможност и за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено.

Припомняме, че като част от същия пакет предложения, които бяха приети вчера от НС, влязоха и няколко на Настимир Ананиев (ПП-ДБ). С измененията се забранява на нов водач за срок от дванадесет месеца от придобиването на шофьорската книжка да управлява моторно превозно средство (МПС) с максимална мощност над 90 kW; да шофира в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.