Най-малко 1037 са жертвите и хиляди ранените в резултат на мощно земетресение с магнитут около 7,2 по скалата на Рихтер в Мароко, съобщават местните власти, цитирани от Франс прес и БТА.

Първоначално бе съобщено, че магнитутът е бил 6,8 по Рихтер.

"Според предварителен доклад това земетресение е отнело живота на стотици хора в провинциите и общините Ал Хауз, Маракеш, Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант“, се казва в изявление на министерството на вътрешните работи, като бройките растат постоянно.

Още хиляди са ранени и хоспитализирани, според същия източник.

Епицентърът на мощното земетресение, първоначално с магнитуд 6,8 според Геофизическият институт на САЩ, е бил югозападно от град Маракеш (72 км), на 320 км южно от столицата Рабат и на дълбочина от около 18 км. Трусът е усетен също в Казабланка, Есауира и в съседен Алжир. Навсякъде е предизвикал паника.

Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7,2 и че епицентърът му е бил в провинция Ал Хауз.

Според мароканските медии това е най-мощното, което кралството е регистрирало досега.

Според видеа, разпространени в социалните мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града, в това число в историческия и привличащ милиони туристи Маракеш.

Много хора са излезли по улиците на засегнатите градове, страхувайки се от срутването на домовете си, показват видеа, излъчени в социалните мрежи. Някои от тях са избягали с коли, вземайки само най-необходимото.

На снимки и видеоклипове, публикувани в интернет, се виждат значителни разрушения в Стария град на Маракеш, както и смачкани от отломки и камъни автомобили.

По-късно министерството на вътрешните работи съобщи, че над 1000 души са загинали, а още стотици са били ранени, като броят на жертвите расте. Местен служител заяви, че повечето смъртни случаи са в труднодостъпни планински райони на Висок Атлас - мястото на бедствието.

Жителите на Маракеш, най-близкия град до епицентъра, са прекарали нощта на открито от страх да се приберат у дома. Има щети по сградите в стария град, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Паднало е и минарето на джамия на площад Джемаа ел-Фна, намиращ се в сърцето на стария град на Маракеш. Служители на спасителни екипи претърсват руините.

"Всичко се случва по Божията воля, но претърпяхме големи щети", каза Милуд Скрут, жител на града.

Около 150 души, предимно роднини на ранените, стояха пред местната болница. Повечето от тях са дошли от планинските райони извън града, тъй като местните болници нямат капацитет да окажат помощ на пациенти със сериозни наранявания.

"Все още не мога да спя вкъщи заради шока, а и защото в стария град има главно стари къщи", каза Джаухари Мохамед, жител на стария град на Маракеш, описвайки отчайващото положение, докато хората се опитвали да стигнат до безопасно място.

"Ако една от тях падне, това ще доведе до срутване на други", добави той.

В изявление по телевизията министерството на вътрешните работи призова за спокойствие, и съобщи, че земетресението е засегнало провинциите Ал-Хауз, Маракеш, Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант.

Правителства от цял свят изразиха солидарност и предложиха подкрепа. Турция, където мощните земетресения през февруари отнеха живота на повече от 50 000 души, заяви, че е готова да помогне на страната да се справи със случилото се. 

Земетресението разтресе Мароко непосредствено преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в началото на следващия месец, на които Маракеш ще бъде домакин. 

Няма данни за пострадали българи

До този момент няма официални данни за пострадали или загинали български граждани. Няма регистрирани сигнали и за български граждани, потърсили съдействие от посолството на страната в град Рабат, съобщи Министерството на външните работи.

Местните власти предупреждават за очаквани нови, по-силни трусове в района.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Кралство Мароко, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рабат, на следните телефонни: +212 537 76 54 77; +212 537 76 40 82, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +212 661 230 656.

Сигнали могат да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: BGCONSUL.RABAT@GMAIL.COM.

Земетресението е усетено дори в Испания

В селището Амизмиз, разположено недалече от епицентъра на земния трес, спасителните екипи претърсваха разрушените къщи с голи ръце.

Около 20 мъже, сред които пожарникари и военнослужещи, се опитваха да отстранят отломките от руините на къща в селището, между които се виждаха парчета от килим и мебели, стърчащи от пролуките под рухналите бетонни подове.

Земният трус бе усетен чак в автономната област Андалусия в Южна Испания, съобщи телевизия Ер Те Ве Е.

Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 1960 г. насам, когато имаше най-малко 12 000 жертви по данни на американската геоложка служба. Според експерти това е необичайно силен земен трус за този регион. Турция, където мощните земетресения през февруари отнеха живота на повече от 50 000 души, обяви, че е готова да помогне на Мароко да се справи с последствията.