Васил Божков е защитен свидетел по делото срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Това каза самият Божков на пресконференция днес.

Срещу него има повдигнати 18 обвинения по 3 дела. Наскоро той се прибра от Обединените арабски емирства, където избяга в началото на 2020 г. Божков твърди, че е дал подкуп на лидера на ГЕРБ, за да получи протекция върху хазартния си бизнес.

"Два пъти по 4 часа ме разпитваха и след това ме направиха защитен свидетел, защото държавата се управлява от мафията. Начело на мафията е Бойко Борисов. Моят живот и животът на моите близки е силно застрашен.

За убийството на Алексей Петров не мога да кажа нищо, почти не го познавах".

Това каза Божков.

"Делян Пеевски пак надебеля. Вие го тълкувайте както си искате. Делян Пеевски си е статуквото. Това трябва да се промени - това означава Борисов извън политиката, Пеевски извън политиката", добави още бизнесменът.

По повод санкциите "Магнитски" към него той заяви, че това е все едно САЩ да постави под санкции Украйна, след като Русия е агресор. Божков обясни, че "хунтата" го е нападнала, а него са сложили под санкция. И допълни, че е давал информация на САЩ. Споразумение със САЩ обаче няма. Те обаче също са го съветвали да не се прибира в България, по думите му "били притеснени", когато решил да се връща.

Божков отрече да е имал бизнес с Пригожин, но дори да е имал преди войната това не е било нещо лошо. Той изтъкна, че американските компании тогава също са се "натискали" да работят с Русия, защото е голям пазар.

"С моята политическа пaртия "Българско лято" няма да участваме в местните избори. В България има едно огромно мълчаливо мнозинство - 60%, които не излизат да гласуват. Борисов им проми мозъците, че нищо не зависи от тях. Ще се обърнем към тези хора и ще разчитаме на тяхната подкрепя. Българинът трябва да знае, че всичко е в неговите ръце", каза Божков по повод бъдещото си участие в политиката.

Според него "Продължаваме промяната" са "комсомолската организация" на ГЕРБ.

Божков  даде видеопресконференция от офиса на "Нове холдинг", където се намира под домашен арест. В половинчасовия брифинг бизнесменът избегна всякаква конкретика с обяснението, че е подписал декларации да мълчи.

По време на престоя си в Дубай той е бил разпитан от Европейската прокуратура, която се е интересувала от сигналите му, както и за злоупотреба с европейски средства.

"Както знаете, не съм работил с европейски средства, така че в това отношение нямаше какво да им кажа", заяви Божков.

Освен това допълни, че докато е бил в ОАЕ, не се е срещал нито с Петьо Петров-Еврото, когото не познавал, нито с бившата му съпруга Любена. Не знаел дали тя е била в емирствата.

Към края Божков заяви, че не възнамерява повече да се занимава с бизнес, нямал нужда от това. Покрай политичеките си амбиции, искал да "помогне на България". Това той определи като своя мисия.

Колекцията от антики и произведения на изкуството била, по думите му, "окрадена, изпочупена и съсипана".