Единственото процесуално качество на Васил Божков е на обвиняем. Никога не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”.

Това заявиха от прокуратурата за БТА по повод твърденията на бизнесмена, който е с наложена от съда мярка за неотклонение “домашен арест”.

На онлайн пресконференция чрез видеоконферентна връзка по-рано днес той заяви, че е "защитен свидетел" по делото за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Той поясни, че са го разпитвали по това дело два пъти по четири часа, в които е давал показания.

„След това ме направиха защитен свидетел, понеже ние познаваме - държавата се управлява от мафията, начело на мафията е Бойко Борисов, знаем как действа мафията - който не им е удобен, се отстранява по един или друг начин.

Така че моят живот и животът на моите близки е силно застрашен в момента“, каза бизнесменът, но не пожела да уточни от кого, а каза само "лъжесвидетели, от онези, които управляват страната в сянка".

По-късно обаче дойде уточнението от прокуратурата.

А вечерта и "уточнение на уточнението" от страна на Васил Божков в профила му във Фейсбук, в което заявява следното, показвайки постановление на мярка за защита на свидетел, издадено на 30 август от отдел "Специализиран" на Софийска градска прокуратура:

"Това е документът, с който е назначена защита на мен и семейството ми. По делото срещу Борисов. Кой лъже от името на прокуратурата? #БъдетеЗдрави"

Личи, че защита е назначена на Божков, на съпругата му Елена Динева и на неговия син Антон.

Така за втори път, откакто той се върна от Дубай, е налице "дума срещу дума" по отношение на Васил Божков. От държавното обвинение изтече информация, че бил екстрадиран. Той и един от адвокатите му опровергаха това с посочени от тях документи - не бил екстрадиран, върнал се е по своя воля.