Възможно ли е да станеш директор на болница без изобщо да си го искал, а единственият кандидат спечелил конкурса, да нe бъде назначен? - Да, ако става въпрос за "Шейново".

За абсурда в една от най-големите АГ болници в страната разказа дългогодишният й директор д-р Румен Велев .

През декември е бил обявен конкурсът за директор.

"През май беше изпитът, а резултатите излязоха края на юли. Когато ги видях, помислих, че е станала грешка, защото беше подмяна на резултатите. Бях единствен кандидат за поста директор, д-р Таня Андреева пък беше кандидат за Борда на директорите - отделни процедури с различни изпити и оценяване", разказва медикът в ефира на Нова тв.

Той веднага е сезирал областния управител за проблем в конкурса.

"Имаше грешки не само в нашата, но и в някои от останалите общински болници. Например в Борда на директорите на друго лечебно заведение беше избран член, който изобщо не се е кандидатирал за него. В друг случай пък кандидат беше избран едновременно в две болници, целият конкурс беше опорочен и подменен. Поради тази причина областният управител върна заповедта на Столична община като незаконосъобразна. Аз обжалвах решението в съда и той спря вписването на д-р Андреева. Поради тази причина аз продължавам да бъда директор", обясни д-р Велев.

След това СОС излиза във ваканция, а на първото си заседание след нея, включват точка, внесена от председателя на здравната комисия.

"В нея пише, че съм имал много нарушения и не ръководя болницата правилно. Така по целесъобразност предлагат да бъда освободен от поста. Ако това се гласува, д-р Андреева ще бъде вписана, независимо от нарушенията в процедурата и моят иск ще се обезсили", разкрива той. 

Не вярва случаят с разменените бебета да е повлиял.

"Ако имаха желание да ме освободят, можеха да го направят още тогава. Аз казах, че съм готов да си подам оставката. Обясних, че при стресова ситуация е по-добре да не става смяна на директора, защото най-добре знаех какво да се направи, за да се справим със ситуацията. Боря се да докажа, че процедурата е опорочена, не съм се вкопчил в директорския пост. Мисля, че общината иска с политически средства да реши чисто професионален спор. Те не оценяват моите качества и работата ми, а желаят по друг начин да се извърши подмяна. Изисках протоколите от конкурса, но не ми бяха предоставени. В тях ще се види много ясно, че съм единствен кандидат и съм издържал конкурса, за да бъдат директор", заяви директорът на ''Шейново". 

Д-р Велев се върна и към казуса с разменените бебета. "Не поддържам връзка със семействата, това беше много стресова ситуация. Месец след случилото се, бебетата бяха при биологичните си родители. Адвокатите на семействата подадоха искови молби срещу болницата в съда, през есента ще се проведат първите заседания. Това са стандартни искове, претендират за обезщетения в размер на 300 000 лева", обясни той.