Не е осъществен достатъчен контрол на различни нива в болница "Шейново" в София в случая, при които се оказа, че две новородени са били разменени и не се намират при биологичните си родители.

Това е установила проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, направена в периода 21 декември - 4 януари.  Констатирани са нарушения на поне четири текста от медицинските стандарти. Те се отнасят до организацията и реда на прием на родилките, на обслужване на новородените и на изписването им. Нарушени са няколко наредби, както и три текста от Закона за лечебните заведения.

Това обявиха днес от агенцията на пресконференция без да дават особено много подробности. Заключенията са въз основа на проверена документация.

Оттук нататък предстои да се стартира административно-наказателно производство към всеки един, който е извършил тези нарушения. Сред тях са началникът на отделението по "Неонатология", главната акушерка, както и старшите акушерки.

Директорът на "Медицински надзор" Росен Коларов уточни, че не могат да кажат в кой момент е станала размяната на двете новородени.

"Фактът е факт, няма как да установим кога е станало. Затова се води досъдебно производство", каза той.

И още: "Явно е станало в даден момент, сменени са".

Той отказа да назове имената на отговорните за размяната на децата.

Екип на агенцията е изискала съответната документация. Изготвен е констативен протокол, който е предоставен на болницата и на здравния министър. Ще бъде изпратен и до прокуратурата, където също тече проверка. Изпратено е писмо и до Агенцията за закрила на детето. 

Сега проверяващият екип, който е независим, има срок от три месеца за изготвяне на актове за административни нарушения.

Предстои и целият процес на предаване на новородените да бъде добре анализиран и детайлизиран.

Здравният министър е поискал и започва поверка от агенцията на практиките във всички АЕГ отделения в страната (над 130), за да се види как се спазват стандартите.

Целта е да се оценят рисковите момент, да се види там, където има пукнатини, какви са те, доколко носят определен риск и задължително ще се излезе с предложение за оптимизиране на стандартите по неонатология и по акушерство и гинекология, включително като бъде детайлизиран процесът по предаване на новородените, обясниха от "Медицински надзор".