Девет месеца преди началото на Евро 2024, на което Германия е домакин, 4-кратните световни шампиони ще имат нов селекционер. Ханзи Флик бе уволнен след тежкото поражение с 1:4 срещу Япония в контрола у дома.

Германският футболен съюз взе решението, предвид лошата серия след Световното - четири загуби в последните пет мача. Флик получи подкрепа след провала в Катар (отпадане още в групата), но положението с "маншафта" не се подобрява, напротив.

Флик пое националния тим през 2021 г., но има само 4 победи в 17 мача, като записа негативни рекорди начело на отбора. Най-големият от тях е, че стана първият селекционер в историята на Германия, който е уволнен. Досега договорите на наставниците или са изтичали, или те са си тръгвали по своя воля.

Бившият треньор на "Байерн" (Мюнхен) отказа да подаде оставка след поражението от Япония, като заяви, че работи добрe с футболистите и вярва, че е правилният човек за поста. 

"Съгласихме се, че отборът на Германия има нужда от нов импулс след последните разочароващи резултати, предаде пресслужбата думите на президента на футболната централа Бернд Нойендорф . - За мен това бе едно от най-трудните решения, откакто съм на поста, защото ценя Ханзи Флик и помощниците му като футболни експерти и хора. Но спортните успехи се явяват основен приоритет на федерацията и това решение бе неизбежно."

Функциите на треньор поне временно ще изпълнява досегашният директор Руди Фьолер, който ще води тима във вторник срещу Франция в Дортмунд. Това също е приятелски мач.