Президентът на УЕФА Александър Чеферин определи като "неуместно" поведението на шефа на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес, целунал една от националките на "Ла Роха" - Дженифър Ермосо, по време на награждаването след Световното за жени в Австралия и Нова Зеландия.

В изминалите дни Европейската футболна асоциация понесе тежки критики заради това, че не взема отношение по скандал №1 във футбола този месец. За разлика от ФИФА, която временно отстрани Рубиалес и започна наказателна процедура срещу него, като функционерът е заплашен с дълга дисквалификация да заема постове в играта, ако бъде признат за виновен. 

Срещу него тече разследване от прокуратурата на Испания, а призивите да подаде оставка се трупат всеки ден и са от всевъзможни личности, фактори и организации. Включително в защитилата го първоначално федерация.

Чеферин, който е адвокат по професия, обаче е на по-различно мнение, що се отнася до изразяването на позиция.

"Аз съм адвокат и един от вицепрезидентите на ФИФА. Неговият случай е ръцете на Дисциплинарната комисия на международния ръководен орган (ФИФА, бел. ред.). Всякакви коментари от моя страна биха се приели като натиск", каза президентът на УЕФА пред френския в. "Екип".

Чеферин добави, че случилото се е засенчило постижението на испанския национален отбор, който за първи път в своята история стана световен шампион за жени, побеждавайки Англия с 1:0 на финала в Сидни.

"Трябва да променим нещата... Трябва да направим повече. Разбира се, че това, което той направи, беше неуместно. Всички знаем това. Надявам се, че и той знае, че е неуместно. Това е достатъчно засега, защото Дисциплинарната комисия ще реши", заяви още словенецът. 

Попитан за ролята на Рубиалес в УЕФА, където той е вицепрезидент на Изпълнителния комитет от 2019 г., Александър Чеферин изтъкна, че той е "отстранен от всички функции, навсякъде. Няма нужда да го отстраняваме два пъти".

Рубиалес на този етап няма намерение да се оттегля, иска да се бори и "докаже невинността си", независимо че фактори в испанския футбол, клубовете и т. н. също искат напускането му.

Майка му Анхелес Беяр, която обяви гладна стачка и се затвори в църква в градчето си Мотрил, бе изписана от болница. Тя беше приета ден по-рано, след като се почувствала зле. Свещеник е повикал линейка. Рубиалес я умолявал да спре с протеста си, но тя била непреклонна.

Според в. "Марка", Рубиалес е изпратил до ФИФА видеозапис, на който се виждало как Джени Ермосо и съотборничките ѝ се забавляват с целувката в автобуса на отбора след награждаването. Тя се "хвалела" и показвала колаж на нейна снимка с Рубиалес и прочута фотография на бившия вратар на Испания Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро по време на Мондиал 2010. Тогава иберийците станаха №1, а Касияс и Карбонеро станаха семейство малко по-късно.

Именно думи и изявления на Ермосо поставиха Рубиалес в ситуация на "обществен враг №1" в световния футбол, пък и не само. Футболистката, която пропусна дузпа на финала, първо обяви, че се е почувствала "некомфортно" от целувката.

След това опроверга Рубиалес, който твърдеше, че двамата се целунали спонтанно, той я бил попитал за това, а тя го "награбила и повдигнала". Ермосо отрече всичко това. В последните дни тя получава подкрепа. Десетки футболистки на Испания се подписаха в петиция, в която обявиха, че бойкотират националната селекция, докато Луис Рубиалес не си тръгне.

Срещу него се изказа и влиятелният шеф на футболната лига (Ла Лига) Хавиер Тебас. Той определи Рубиалес като "обсебен от власт, постове и жени". Тебас публикува снимки на Рубиалес в социални мрежи. На тях се вижда как шефът на федерацията се държи за гениталиите, прегръща през рамо кралицата (все на финала), целува Ермосо и т. н.

Според Тебас испанският футбол се е сдобил с лоша слава заради "този луд човек Рубиалес".