Старо свлачище в Ахтопол заплашва да откъсне цялата крайбрежна алея в старата част на града, на метри от къщите на хората, разказва БНТ. По алеята всяко лято минават и хиляди туристи.

Макар обилните дъждове да са влошили ситуацията, проблемът е от десетилетия, обясняват хората от града. Според тях не са получили съдействие нито от местната власт, нито от областната администрация. Подавали са сигнали и към Министерството на регионалното развитие, но свлачището още не е обезопасено.

"Проблемът не е от вчера - от години се случва това нещо. Подадохме сигнал още през 2000 г. към министерството и община Царево, след което обаче нямаше никакъв резултат. Нищо не се направи", коментира Огняна Илиева.

"Преди седмица подадохме отново сигнал, тъй като вследствие на наводненията обстановката се усложни, има много голям наклон, опасно е, минават десетки хора през лятото оттук. Това все пак е крайбрежната алея. Опасяваме се, че в някакъв момент може да има жертви."

Според кмета на Ахтопол Станислав Димитров обаче общината си е свършила работата - викнали са експерти от "Геозащита" - Варна, които са излезли със свое решение.

"Но смятам, че това решение към днешна дата не е актуално и със сигурност ще предизвикаме поредната проверка, чрез която да се установи по какъв начин да бъдат решени тези проблеми на местните хора.

Виждате, че в близост е градската част, на места имаме не повече от метър разстояние от самия бряг. Така, че за мен това е жизненоважно", обяснява и градоначалникът.

Местните се притесняват, че няма да има и средства за обезопасяването, тъй като Ахтопол не е бил включен в плановете за възстановяване след опустошителните наводнения миналата седмица.