Президентът Румен Радев очаква задълбочен анализ за действието на местните власти и държавата за подготовка при природни бедствия. Това коментира държавният глава в отговор на въпрос на БТА за реакцията на правителството след наводненията в България, от които пострада и Гърция, и които взеха човешки жертви.

В момента Румен Радев е на посещение в Солунския международен панаир, като отговори и на въпроси на български медии.

"Очаквам да се извърши задълбочен анализ за това как действат местните власти, как действа държавата, каква е подготовката за природни бедствия, как държавата реагира, когато се случат. Направете вие сами един паралел, когато се случи наводнението в Карловско, то беше много страшно, спомнете си как изглеждаха тези села", посочи президентът, явно хвалейки сужебното правителство.

"Има една разлика между Карлово и всички други наводнения – в Карловско нямаше жертви, но от първите часове там беше мобилизирана армията, бяха модулните формирования за наводненията, пожарна и МВР, отрядът от Софийска община, хеликоптери. Там бяха министри от първите часове и стояха дълго време", каза още Румен Радев и допълни, че целта е била първото и най-важно действие - спасяването на човешкия живот.

Той не пропусна да нападне управляващите и заради смените в службите.

С премиера Николай Денков обсъдихме редица важни предизвикателства пред страната. Надявам се правителството да постъпи максимално мъдро и да управлява в интерес на България и нейните граждани, обяви президентът Румен Радев заявката за подадена ръка от министър-председателя.

"Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, да познава структурата, задачите, функциите на службите, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите.

Реформа не означава да смениш ръководството с "наши хора от записа", отбеляза президентът.

Румен Радев също така настоя идеите за реформа да бъдат сложени на масата:

"Искам да видя какво предлагат, нека да сложат на масата си идеите за реформиране на службите.

Ще ви дам един пример: Това ръководство на ДАНС получи миналата година наградата "Джордж Тенет" от САЩ, която се дава само веднъж годишно и само на една държава за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници. И сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. И така обезмислят оценката, дадена от най-високо място.

Нека се разберат когато говорят за съгласуване с посолството, те всъщност срещу посолството ли тръгват?", посочи той (така и не каза докъде стигна "неговият" конституционен проект против всевластието на главния прокурор, който "подготвяше", докато враждуваха с Иван Гешев, б.р. на Клуб Z)

Държавният глава коментира и подадената оставка на бившия вече главен секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Така използва да намеси "записа" втори път - лайтмотив, който вече бе подет от бивши негови министри:

"Човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да удовлетворят сценария от записа.

В същото време той да няма никакво влияние, а носи отговорност за това. Мисля, че това не е честно и той постъпи по най-достойния начин", отбеляза Радев.