Евродепутатите одобриха днес кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар по иновациите, изследванията, науката, образованието и младежта.

Това стана на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Гласуването бе тайно.

Иванова бе одобрена с огромно мнозинство – 522 гласа „за“, 27 „против“ и 51 „въздържал се“. Членовете на ЕП са общо 705.

Новият български еврокомисар заменя и поема изцяло ресорите на сънародничката си Мария Габриел, която през май подаде оставка, за да стане външен министър на България.

За да встъпи в длъжност е необходимо само още одобрение от страните членки (Съвета) на ЕС. Очаква се това да бъде чиста формалност. Одобрението може да стане на писмена процедура, в каквато и да било конфигурация на Съвета.

Самата Илиана Иванова заяви по-късно пред български журналисти в Страсбург, че очаква решението да бъде взето още идната седмица – на 18 или 19 септември. Преди това – на 15 септември, зелена светлина за кандидатурата й трябва да даде КОРЕПЕР – Комитетът на постоянните представители на страните членки на ЕС.

Досега Илиана Иванова бе член на Европейската сметна палата (ЕСП). Тя трябва да подаде до дни оставка от поста.

„Трябва да започнем работа веднага, тъй като ни остава само една година, и да се фокусираме върху това, което трябва да бъде свършено“, изтъкна Иванова.

През юни 2024 г. ще се състоят европейските избори.

Новият еврокомисар припомни, че има дефицит от около 100 милиарда евро годишно да финансирането на иновациите в Европа, ако трябва да бъде достигната целта от 3 на сто от БВП на държавите:

„Това, което трябва да се направи, е да привлечем наистина достатъчно частно финансиране. Само за сравнение ви давам американския пазар на високорисково финансиране. Той е 7 пъти по-голям от европейския. Т.е. представете си колко частно допълнително финансиране трябва да бъдем в състояние да осигурим, за да гарантираме достатъчно инвестиции в науката и изследванията.“

За мястото на страната ни в иновациите тя направи следното признание:

„България все още е в дъното на класацията. Ние разделяме иноваторите в ЕС на силни, умерени, развиващи се и нововъзникващи. И ние сме  в най-долната част. Разбира се, полагат си усилия.“

Иванова планира да посети България в края на месеца, за да се срещне с всички важни за нейния ресор институции и министри.