В навечерието на местните избори БСП се тресе от вътрешни скандали. Плевенската структура на партията обяви, че напуска, а в Шумен и Сливен "Позитано" 20 сама освободи председателите на местните организации. Общото за всички тези случаи е несъгласие с действията на ръководството на партията при кметските номинации.

Днес основна партийна организация в Плевен - "Банкер", обяви, че напуска партията. Обявлението дойде от Бойко Тодоров, общински съветник от "БСП за България" и партиен секретар на организацията, предава БТА. Заедно с него в пресконференцията участваха Ивайло Матеев, Петър Витев, Илияна Пацева и Дарина Христова. 

Като един от мотивите за напускането Тодоров посочи несъгласието им с подреждането на листите с кандидати за народни представители на изминалите пет парламентарни вота. По думите му процесът е бил проформа и манипулиран, липсвал е диалог и не се е зачитало мнението на членовете на партията в Плевен.

Тодоров добави, че сред причините за напускането на БСП е и фактът, че вече няма младежка организация, която да привлича нови членове. Той каза още, че настоящото ръководство в Плевен е в невъзможност да изгради свой отбор на градско ниво, което се е доказало и на вчерашната конференция за определяне на кандидатите за местния вот, където общинският председател Свилен Атанасов на партията не е получил номинации за кандидат за кмет и за водач на листата с общински съветници. 

Тодоров прогнозира, че освен "Банкер", която наброява около 30 членове, БСП в Плевен ще напуснат поне още три организации. 

"Ситуацията в БСП е нетърпима, съсипана е младежката организация и поредното манипулиране при подреждането на листата с общински съветници доведе до това наше решение", категоричен е Тодоров.

Той смята, че промяната в БСП трябва да започне от смяна в националното ръководство на партията.

На финала обаче потвърди, че се водят преговори за участие в местните избори с друга лява партия.

На този фон Националният съвет на БСП прекрати правомощията на председателя на БСП-Шумен Веселин Пенчев и насрочи пълен цикъл от вътрешнопартийни избори за ново ръководство на общинската организация.

Същата санкция е наложена и на общинския председател на БСП-Сливен Атанас Делибалтов, където също ще се провеждат избори за ново партийно ръководство.

Решенията са взети на проведеното на 10 септември заседание на пленума, на което бяха одобрени 138 кандидати за общински кметове, включително тези в Шумен и Сливен, съобщава сайтът за регионални новини "За истината".

Няма кворум

В Шумен скандалите в местната организация на БСП започнали на 2 септември с провеждането на общинска партийна конференция за определяне на кандидата за кмет и на листата за общински съветници. Заседанието обаче завършило без резултат, тъй като било прекратено още преди гласуването поради липса на кворум.

Конференцията започнала в 10 ч. сутринта, но в продължение на четири часа от трибуната били четени доклади и уморени делегатите просто си тръгнали, обяснили участници в заседанието пред "За истината". Според някои, това било умишлено протакане, за да не се гласува листата за общински съветници, която била включена като последна точка в дневния ред.

Междувременно на заседанието били издигнати две кандидатури за кмет на Шумен от БСП. Едната - на бившия директор на Българо-турската търговска камара и служебен областен управител през 2021 г. Венцислав Венков, който беше кандидат за кмет на Шумен от БСП през 2019 г. Втората - на проф. Христо Христов, университетски преподавател, бивш областен управител, назначен от служебното правителство през август 2022 г. Двете кандидатури обаче така и не са били гласувани поради липсата на кворум. 

Скандалите обаче продължили и на втората конференция - на 9 септември. Гласувана била кандидатурата на Венков, но не и тази на Христов. Така кандидатът трябвало да е Венков.

Веднага след това обаче част от присъстващите обявили конференцията за нелегитимна и изпратили жалба до лидерката Корнелия Нинова. Мотивите: конференцията е проведена след срока, поставен от Националния съвет на БСП за излъчване на кандидати, и втората конференция е проведена при липсващ кворум, в седмицата между двете заседания били направени смени на делегати, без да се представят основателни причини за това. Но основното: въпреки че на първото заседание са били обсъждани двама кандидати, на второто е била гласувана само номинацията на Венцислав Венков.

Ден по-късно пленумът утвърди за кандидат-кмет в Шумен проф. Христо Христов.

На същото заседание НС е прекратил правомощията на общинския председател на БСП-Шумен Веселин Пенчев, съобщиха от пресцентъра на БСП до медиите.

Проблемният областен

Сходна е и ситуацията в Сливен, където "Позитано" 20 също взе сама решението кой ще е кандидатът за кмет и това доведе до 10 оставки от организацията.

На общинската конференция Минчо Афузов събра най-много подкрепа за това да е номинацията на партията, но въпреки това ръководството посочи третия по гласове Кольо Милев - бивш кмет. Последва и освобождаването на общинския председател на БСП-Сливен Атанас Делибалтов.

Любопитната подробност тук е, че Афузов също бе областен управител в последния кабинет на президента Румен Радев, с когото левицата е в открита война. Бившият губернатор на Сливен и Нинова кръстосаха шпаги, след като тя го обвини, че на парламентарните избори работи срещу БСП в полза на появилото се тогава ляво обединение "Левицата!", свързвано с Радев.

"Бързите темпове, с които БСП губи симпатизанти докато е под вашата опека, ми подсказва, че вие убедено и сигурно ни водите към изпадане от парламента. Само мога да гадая, дали извършвате бавното ни убийство, защото тъмни сили ви мотивират или просто толкова си можете" - написа тогава в своя позиция, разпространена до медиите Афузов, адресирана на практика до Корнелия Нинова.