Беларуската опозиция ще поиска от ЕС да признае валидността на паспортите на гражданите на страната, издавани на емигрантите зад граница.

Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург живеещата в изгнание в Литва опозиционна лидерка и бивша кандидат-президентка Светлана Тихановска.

Наскоро диктаторът Александър Лукашенко подписа указ, според който живеещите в чужбина беларуси могат да подновяват паспортите си само в своята родина.

В момента се работи върху издаването както на беларуски, така и на руски емигрантски документи, каза Тихановска. Ако ЕС ги признае, притежателите им ще могат безпрепятствено да пътуват с тях из Европа.

Според опозиционерката през последните години е станало ясно, че вирусът на тиранията може да мутира в раковото образование на войната. Но за разлика от войната в Украйна, тази в Беларус е тиха. Целта на Кремъл обаче остава същата - да превърне Беларус в руска колония. Лукашенко помага за това на колегата си Владимир Путин.

„Терорът, който разгърнаха срещу народа на Беларус, е силен, но никакъв КГБ, никаква група „Вагнер“, никакъв терор не могат да убият желанието за свобода“, убедена е Светлана Тихановска.

По думите ѝ в нейната родина има много тихи герои. Много от тях са осъдени на затвор. Сред тези хора е и нейният съпруг Сергей Тихановска – също бивш кандидат-президент. Той е осъден на 19 г. затвор. Тихановска няма никаква вест от него вече половин година.

Светлана Тихановска заяви, че герой е и нейната 7-годишна дъщеря Агния. Наскоро детето помолило майка си за пари. На въпроса защо са ѝ момиченцето отговорило, че иска да купи танк и да освободи баща си.

„Всяка седмица тя пише картички на своя баща, но не получава никакъв отговор. За мен тя е моята малка героиня“, сподели Тихановска.

Беларусите масово се съпротивляват на терора. Много учители например отказват да учат децата на държавната идеология. 

„Дори да се говори на беларуски език е акт на героизъм. Един музеен работник, който изнесе лекция на него, бе разпитван за екстремизъм“, каза опозиционната лидерка.

Всички в Беларус знаят, че битката за Украйна е и битка за тях.

„Дойдох да помоля за вашата подкрепа за европейското бъдеще на Беларус. Беларусите очакват да чуят от вас, че страната им няма да бъде дадена на Путин като утешителна награда“, обърна се Тихановска към евродепутатите.